2016. november 7., hétfő

DIKTÁTOROK PEDAGÓGIÁJA

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: Fóti Péter
2016.11.06.


"A diktátorok vagy egymás után jönnek, vagy hatalmukat demokratikus periódusok után építik ki."

Ilyenkor számukra világos, hogy azok a gyerekek, akikkel jól, emberségesen bánnak, nem lesznek a követőik. Ezért aztán hatalomra jutásuk után az egyik első cselekedetük az szokott lenni, hogy betiltják vagy lehetetlenné teszik azokat a progresszív iskolákat, amelyek a demokratikus periódusban működni kezdtek.

Vannak, akik erre azt mondják, hogy mindez bizonyíték arra, hogy azokban az országokban erősödik meg a diktatúra iránti igény, ahol sok progresszív iskola működik. Ez az érv azonban hamis, mert azoknak a családoknak és iskoláknak a száma, ahol modern módszereket alkalmaztak a nevelésben és oktatásban, mindig csekély.
 
A demokratikus időszakokban az oktatási rendszer döntő többsége azoknak a kezében marad, akik tipikus tanárai a korábbi diktatórikus rendszernek. Tanárok, akik nemcsak a progresszív nevelési és oktatási elveket gyűlölik, hanem a demokráciát magát is, beleértve annak liberális és emberjogi elveit. A demokratikus időszakok vezetői a maguk részéről elkövetik azt a döntő hibát, hogy azt gondolják, hogy a politikai rendszert át lehet alakítani anélkül, hogy az oktatási és nevelési rendszert átalakítanák. Nem cserélik le azokat a tanárokat, akik azt tanítják, hogy a régi diktatórikus állam és annak módszerei jobbak az új demokratikus politikai rendszernél. Ezért talál aztán a diktátorok propagandája termékeny talajra az iskolákban.
 
A régi rend diktatórikus tanárai nagyobb hangsúlyt helyeznek a hitre, mint arra, hogy valakit megtanítsanak kételkedni. Ez részben abból következik, hogy a tekintélyekben hittek, maguk is tekintélyelvűek voltak. A tekintélyelvű nevelés természetes ellentétben áll a kétellyel, mert „tudja”, hogy a kételkedést a tanítvány kiterjesztheti a saját tekintélyelvű nevelőjére is! Egy világban, ami tele van propagandával, ezért a szkepticizmus egy nagyszerű eszköz arra, hogy megőrizzük egészségünket és egyensúlyunkat...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.