2016. november 12., szombat

DONALD ÉS HILLARY: A TYÚK ÉS A TOJÁS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogátsa Zoltán
2016.11.11.


Donald Trump, az Egyesült Államok következő elnöke egy gyűlöletkeltő szélsőséges. Rasszista kijelentéseket tett a mexikóiakkal és a muszlimokkal kapcsolatosan, uszított a kínaiakkal és az arabokkal szemben, lealacsonyítóan kezeli a nőket, tagadja a klímaváltozást, adócsaló, tisztességtelenül üzletel, megalapozatlanul kétségeket kelt a választási rendszer tisztaságával kapcsolatosan, és még hosszan sorolhatnánk a bűneit.

Ám Donald Trump megválasztásában nem maga Trump a lényeg. Bár kétségtelenül színes egyéniség, valójában egy problémás pszichológiai képlet, egy tartalmatlan salesman, aki pár éve még demokrata volt, a Clinton család jó barátja és donora, aki egyszerűen cinikusan kihasználta a republikánus szavazókat.

A Donald Trump jelenségben maguk a választók a lényegesek. Az a tény, hogy a szavazók közel fele hajlandó volt egy ilyen gondolatokat terjesztő egyénre voksolni. Donaldot ők nem kinevették, helyreutasították, elkergették, segítettek neki helyre tenni az értékrendjét, hanem szavaztak rá. Mindez világossá teszi, hogy a salesman megtalált bizonyos választói csoportokat, és verbálisan kiszolgálva őket elnökké választatta magát.

Kik ezek a szavazók? Például az alacsony keresetűek. Egy rendes baloldali párt a maga osztályalapú kritikájával igazságossági és egyenlőségi alapon ezen szavazói csoportok gyakorlatilag egészét maga mellé kellene állítania. Ehhez képest Donald Trump a New York Timesban közölt exit pollok szerint az alacsony keresetűeknek majdnem a felét sikeresen választójává tette. Akik pedig romlónak érzik családjuk gazdasági helyzetét, azoknak meg majd négyötödét. Mindez azt mutatja, hogy a Demokrata Párt nem teszi a dolgát.rá...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.