2016. november 8., kedd

DONALD TRUMP LESZ AZ AMERIKAI ELNÖK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Ember Zoltán
2016.11.08.7


Tök jó lenne, ha tévednék, de én arra tippelek – minden közvélemény-kutatás ellenére -, hogy holnap hajnaltól Donald Trump lesz az USA következő elnöke. Szerintem történelmileg ez következik a Brexitből, a globalizmus elleni „konzervatív” lázadásból, az alulról jövő radikalizmusból, az elitekből történő dühös kiábrándultságból, a migránsellenességből, illetve a közösségi média valóságtorzító hatásából. Egyszóval: a történelmi tapasztalatból.

Fordul egyet a világóra

Trump „szabálytalan” karaktere és kampánya pontosan illeszkedik ebbe az új, globális történelmi tapasztalatba. Milliárdos populistaként, egyéni módon lovagolja meg a „tömegek lázadását”, amely az eliteket, a gazdagokat, a szakértőket, a médiát, a migránsokat, a liberális demokratákat okolja az összes gazdasági és társadalmi bajokért. Eddig is ez az alulról jövő radikalizmus segítette az elnökjelöltséghez Trumpot, aki sajátos haragjával és agresszív humorával leegyszerűsített, könnyen fogyasztható megoldásokat kínált a globális kapitalizmusból, a liberális demokráciából mélyen kiábrándult, dühös választóknak.

A Brexit a világon elsőként mutatta meg, hogy demokratikus eszközökkel – népszavazás – is tökön lehet szúrni a demokráciát. Emlékezzünk vissza, a közvélemény-kutatók magabiztosan állították a nemek győzelmét, azt, hogy Nagy-Britannia nem lép ki az Európai Unióból. Aztán jött a feketeleves: a vidéki, alacsony iskolázottságú, idősebb szavazók dühösen, tömött sorokban voksoltak a kilépésre, miközben a maradáspártiak – közöttük megdöbbentően sok városi fiatallal – végül nem, vagy alig mentek el szavazni.

A brit liberális elitek ezért kizárólag magukat okolhatják a Brexitért: a médiában hosszú éveken át gúnyolták és lenézték a munkásosztály „tudatlanságát”, amely most fájdalmasan visszaütött...


ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.