2016. november 18., péntek

ELKÓTYAVETYÉLHETIK AZ EGYKORI ÁLLAMI ÜDÜLŐKET - VAJON KI ÉPÍTHET HOTELBIRODALMAT

HVG ONLINE
Szerző: G. Tóth Ilda
2016.11.18.


Nem támogatja a kormány, hogy az Erzsébet-programban használt szállodákat és üdülőket ingyen visszakapják az önkormányzatok – derül ki Fónagy János államtitkár tegnapi parlamenti válaszából. A többtucatnyi ingatlant aukcióra bocsátják; a piacon már fogadásokat kötnek arra, hogy vajon melyik hatalom közeli nagyvállalkozó építhet belőlük olcsón hotelbirodalmat.

„Kiváló középkategóriás szállodát lehetne belőle csinálni, esetleg a horgászturizmusra felfűzve. Az olcsó szállások jól mennek a környéken, van egy erdei iskolánk, oda már a jövő nyárra nincs szállás” – kommentálta Horváth László, Balatonberény polgármestere a hírt, mely szerint a helyi gyermeküdülőt hamarosan aukcióra bocsátják. A mintegy 30 éven át a vasi önkormányzat által használt ingatlan pár évig az Erzsébet-program szálláshelye volt, de idén nyáron már nem is táboroztatott ott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), mely az Erzsébet-utalványok jutalékából befolyt összegből bonyolította a szociális üdültetésnek nevezett bizniszt. Idén december 1-jétől több tucat szálloda, üdülő kerül át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) az Erzsébet-cégcsoporthoz tartozó vagyonkezelőtől. Előbbi cég azt ígérte, hogy átlátható módon, az elektronikus aukciós rendszerben lehet majd licitálni az ingatlanokra.

Árverés lesz: de ki tud majd arról?

Amikor az MNV 2012-2013-ban átvett vagy száz egykori kormány- és önkormányzati üdülőt a településektől és a megyei önkormányzatoktól, a volt gazdák körében kisebb felhördülés támadt: mások közt a Vas megyei önkormányzat is benyújtotta az igényét, hogy igenis ragaszkodik a balatonberényi épületegyütteshez. Az MNV nemet mondott a kérésre, s úgy látszik, az önkormányzatnak most is hiába fájna a foga volt ingatlanjára.
„Fő szabályként az ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adása jelenleg vagyongazdálkodási szempontok alapján nem támogatott”
 – szögezi le Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára egy mai írásbeli parlamenti válaszban. A jobbikos Kepli Lajos képviselő tette ugyanis fel a „Mi lesz az Erzsébet-programban részt vevő állami ingatlanok sorsa?”-kérdést Seszták Miklós miniszternek. Bonyolítja az ügyet, hogy az Erzsébet-táborokhoz és üdültetéseknél használt ingatlanok közül csak néhány került át az MNV-től az Erzsébet Vagyonkezelőhöz, sokat használt ugyan az MNÜA, de továbbra is MNV-kezelésben voltak, sőt akadtak magántulajdonú szállodák is, amelyeket kibéreltek az erzsébetesek. Az állami tulajdonúaknak most az lesz a sorsuk, hogy valaki olcsón megveheti őket, és így, két lépésben szépen magánkézbe kerül az összes egykori állami és önkormányzati üdülő. Az önkormányzatok pedig lemondhatnak arról, hogy valaha is visszakapják azokat...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.