2016. november 4., péntek

ELŐKERÜLT AZ 1982-ES INTERJÚ, AMIBEN PRUCK PÁL IS AZT ÁLLÍTJA, HOGY Ő SZEREPEL A HÍRES 1956-OS FOTÓN

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2016.11.03.


A súlyos bénaságokkal terhelt 1956-os emlékév kormánybiztosa, Schmidt Mária csütörtökön szólalt meg végre a napok óta gördülő Dózsa–Pruck-plakátügyben.
Ha valaki lemaradt volna a történetről: az 1956-os forradalom 60. évfordulójára kitett plakátok egyikén egy fiatal szabadságharcos portréján Dózsa László színész-rendező neve szerepel, csakhogy jelentkezett a 2000-ben meghalt Pruck Pál unokatestvére, aki elmondta: Pruck Pál látható a fotón, ami alá még a szerző, a Life fotósa is az ő nevét írta oda annak idején.
Dózsa László emiatt kedden bejelentette, hogy kegyeleti okból lemond arról, hogy a képen az ő neve szerepeljen, de azt továbbra is fenntartotta, hogy ő látható rajta.

Szerdán a 168 óra közölte Pruck Pál lányának az 1956-os Emlékbizottsághoz intézett nyílt levelét, amiben a nő azt kérte Dózsa Lászlótól, hogy ne kegyeleti okból mondjon le arról, hogy az ő neve szerepeljen a fotón, hanem azért, mert a fotón egyértelműen Pruck Pál látható, akivel 1986-ban, a forradalom 30. évfordulóján még riportot is készítettek.
A növekvő botrány miatt Schmidt Mária végül egy személyeskedésekkel teli, ingerült közleményben reagált, többek között azzal érvelve, hogy Pruck Pál többszörösen büntetett köztörvényes bűnöző volt, akit a Kádár-rendszer legelvetemültebb propagandistái (köztük Szabó László, a Népszabadság újságírója és a Kékfény műsorvezetője) visszatérően szerepeltettek a forradalom lejáratásának igazolására.

Ezek után kereste ki a hvg.hu azt a 34 évvel ezelőtti interjút, amit Szabó László készített Pruck Pállal a Népszabadságba és amit Schmidt is felemlegetett saját igazának alátámasztására.

Az interjú ide kattintva olvasható. A 39 éves, pecsenyekacsát tenyésztő Pruck beszél benne arról, hogyan keveredett bele a forradalomba. Szabó amúgy még 1982-ben is elképesztő hangon beszél a forradalomról, az MSZMP akkori előirányzatának megfelelően utcára tóduló bűnözőkről és hasonló jelenségekről ír...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.