2016. november 19., szombat

ÉS MINDEGY, HÁNY OLVASÓT VESZÍTÜNK EZZEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.11.18.


Statisztika is bizonyítja, mégsem akartam elhinni. Nem létezik, hogy ennyire beképzelt, gyűlölködő nép lennénk. A kormány tehet róla – mondanám örömmel – de nem így van. Uszítani csak azt lehet, aki egyébként is, önmagától is hajlamos az ilyesmire. Ez itt és most a közösségi oldalunkon felbukkanó egyik kommentről jutott eszembe. Nem először fordult elő és félek, hogy nem is utoljára. Takarítjuk, amint észrevesszük, de attól még a jelenség nem szűnik meg, legfeljebb nem annyira látható. Itt. Máshol igen.

Nem először és nem utoljára használja egy (sajnos nem ugyanaz az egy) olvasó érvként azt, hogy Orbán cigány. Ezért korrupt, most éppen ezért nincs ujjlenyomata neki sem. Mert cigány.

Én pedig azt kérdezem mindenkitől, akinek a számára ez egy érv: és akkor mi a jó isten van, ha cigány? Vagy mi lenne, ha cigány lenne? Az mit magyaráz meg? Miért? Miféle elferdült gondolkodás az, hogy valaki azért olyan, amilyen, mert cigány, mert zsidó, mert meleg, mert arab, mert szőke, vagy nagy a füle? Akkor mi a jó büdös franc van?

Egy elméletileg liberális, többé-kevésbé baloldali olvasóközönség – vagy ha az nem is, de legalább (reményeink szerint) nyitott, tájékozott, érdeklődő ember – hogy képes érvként felhozni valakinek a származását, vagy bármi olyan tulajdonságát, ami vele született? Mit gondolhat önmagáról az ilyen ember?

Hogy ő különb, jobb, okosabb? Mert? Miért? Mert magyarnak született egy arabbal szemben? Férfinak született egy nővel szemben? Nőnek egy férfival szemben? Mert ő fiatal? Vagy idős? Alacsony, esetleg magas? Mit tett azért bárki is, hogy ő magyar, heteroszexuális legyen? Ez valami dicsőség? Dolgozott érte? Ő érte el, kemény munkával?

Szánalmasnak tartom, ha valaki olyasmire büszke, aminek a meglétéhez kutya köze nincs. És a másikat azért nézi le, mert az más, mint ő. Mit szólna egy büszke magyar, ha egy cigány ember azt ordítaná az arcába: te tolvaj vagy, bűnöző vagy, idióta vagy, mert magyar vagy? Marhára fel lenne háborodva? Valószínűleg igen.

Mi lenne, ha egy meleg ember ócsárolná a heteroszexuálisokat és undorítónak tartaná őket? Belegondolt már valaki is a gyorsan és könnyen megbélyegzők közül, hogy mi lenne, ha egy reggel Indiában ébredne? Vagy egy arab országban. Ott, ahol az arcába ordíthatnák a vádat: te fehér vagy, te keresztény vagy! Milyen lenne vádként szembesülni azzal, amire most olyan veszettül büszke?

Miért nem próbáljuk elfogadni egymást olyannak, amilyenek vagyunk? Miféle torz gondolkodás kell ahhoz, hogy ne az adott ember tettei, hanem a származása, szexuális beállítottsága, vagy bármi született tulajdonsága alapján döntsük el, hogy jó ember, vagy nem jó ember. A rendőrgyilkos tudomásom szerint hófehér, fajmagyar, heteroszexuális férfi volt. Az a család, amelyik halálra éheztette a gyerekét, szintén. Fehér, magyar, talán keresztény heteroszexuális férfiak verik agyon a feleségüket ebben az országban. Minden héten egy nő hal bele a családon belüli erőszakba. Fehér, keresztény, heteroszexuális házaspárok verik agyon a gyereküket. A legritkább esetben cigány emberek
...

ITT OLVASHATÓ

29 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.