2016. november 18., péntek

FÉL ÉVIG AZ ÓCEÁNON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.18.


Óceánjáró hajón dolgozni szerintem egyike a legnehezebb munkáknak, legalábbis abból a szempontból, hogy mind fizikailag, mind lelkileg nagyon komoly igénybevételt jelent. A magam részéről nem nagyon vállalnám (talán egyszeri kalandnak érdekes lehet), de mindig érdeklődve olvasom a hajós munkákkal kapcsolatos írásokat. Az alábbiakban kivételesen nem egy magyar történet következik, ám mivel sokan dolgoznak honfitársaink közül is hajón, szerintem nem minden tanulság nélkül való.

Jaime Dee az egyik legnagyobb hajóstársaság, a Carnival Cruise Line alkalmazottjaként dolgozik az óceánon, ráadásul viszonylag magas pozícióban, hajóigazgatóként.

Hogy ez pontosan mit is jelent? Saját szavai szerint körülbelül úgy kell elképzelni, mintha egy hatalmas parti házigazdája lenne, azaz ő a hajó és az adott út arca és hangja: szórakoztatja a vendégeket, menedzseli a felmerülő logisztikai kérdéseket, és általában véve a problémamegoldás is az ő reszortja.

Mindez azért érdekes, mert azért ez már egy elég magas pozíció, ahová nyilván nem könnyű eljutni, ezzel együtt (vagy éppen ezért) különösen érdekes, hogyan látja ő a hajós munkát, összevetve azzal, amit itt, a blogon is már többször olvashattatok a különböző beosztásokban dolgozó magyarok beszámolói alapján.

Nyilván el lehet menni dolgozni egy óceánjáróra különösebb tapasztalat és egy viszonylag gyors képzés után, de nem árt azért, ha az embernek van valamilyen előzetes tapasztalata, hiszen egy hajós munka olyan, mintha az ember egyszerre dolgozna szállodában, étteremben, repülőn, és nightclubban.

Jaime Dee például tíz éven keresztül dolgozott nyári táborokban, és ennek komoly hasznát látta a különböző események és játékok szervezésénél első hajós munkája során. Ő ugyanis még 2007-ben a szórakoztatásért felelős részlegben kezdett, például bingót szervezett, és ott jól tudta hasznosítani a korábbi tapasztalatait:

ITT OLVASHATÓ

23 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.