2016. november 24., csütörtök

FELMONDUNK NYITRAI IMRE SZOCIÁLPOLITIKÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRNAK

A VÁROS MINDENKIÉRT BLOG
Szerzők: A Város Mindenkié hajléktalan aktivistái
2016.11.24.


Tisztelt Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár!

Minket ért az a megtiszteltetés, hogy megköszönjük eddigi áldásos tevékenységét. Érdekes és tanulságos beszélgetés volt az M1 október 26-i műsorában, amiben Ön kifejtette a véleményét a hajléktalanellátó intézményrendszerrel kapcsolatban. Minden határon túl egyetértünk abban, hogy meg kell akadályozni az emberek hajléktalanná válását, a már hajléktalan emberek ellátásáról, életkörülményeinek javításáról gondoskodni kell, továbbá meg kell teremteni a kivezető utakat a hajléktalanságból.

Ön azt is nyilatkozta ebben a műsorban, hogy ma Magyarországon csak az él az utcán, aki ezt akarja, mert az ellátórendszer mindenkinek tud elhelyezést nyújtani. Úgy gondoljuk, érdemes Önt megismertetni a számokkal. A leggyakrabban idézett forrás a hajléktalan emberek számának megbecsülésére az ún. Február 3 kutatás, amelyet a szociális ellátórendszerben dolgozó szakemberek évek óta minden évben az év leghidegebb napján végeznek el. A Február 3 kutatás nem ad átfogó képet a hajléktalan emberek számáról, hiszen nem kérdeznek meg mindenkit, de megbízható képet ad azoknak az embereknek a szociális és egészségügyi állapotáról, akik kapcsolatba kerülnek a hajléktalanellátó rendszerrel és válaszolnak a kérdőívre.

A 2016. február 3-i adatfelvételben összesen 10.206 hajléktalan ember vett részt, közülük 3968 ember Budapesten, 6238 ember pedig vidéki városokban élt. Az összes válaszadó közül 3422 ember fedél nélkül, vagyis az utcán élt, 6784 pedig valamely szállásadó intézményben. Vagyis 2016 februárjában legalább tízezer ember élt hajléktalanként (intézményben vagy az utcán) Magyarországon.

A Város Mindenkié közérdekű adatigénylés formájában kikérte a hajléktalan-ellátás hivatalos adatit az NRSZH-tól. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy 2015-ben hány férőhely volt a különböző szállást nyújtó intézményekben és összesen hány egyén használta őket az év során. Az utcai szociális munka esetében a rendszer csak a „találkozások számát” jegyzi, nem az egyéni igénybevevőket. Kérjük, figyelmesen tanulmányozza az alábbi táblázatot!
...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.