2016. november 12., szombat

GONDOLKODJ RENDSZERBEN, CSELEKEDJ HATÉKONYAN! - HOGYN CSINÁLJ A KÁOSZBÓL RENDET?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.11.12.


Egy nyugalmas hétvége különösen alkalmas arra, hogy igazán rendet tegyünk - leginkább fejben. Érdemes erre egy fél napot rászánnunk, ez utána hetekre-hónapokra megkönnyíti az életünket és érezhető gördülékenységet, hatékonyságot hoz a mindennapjainkba. Mostanában a GTD-módszert tanulmányoztam alaposabban, amely egy egyszerű, de rendszerként működő időmenedzsment technika. Ezúttal a GTD "nagy rendrakásra" vonatkozó tippjeit osztom meg Veletek!

Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen! (Assisi Szent Ferenc)

A GTD betűszó a "Getting Things Done" ('intézz el mindent') angol kifejezés rövidítése, David Allen vezetési tanácsadó és tréner módszere, ami a világon szinte mindenhol elterjedt: menedzsment területen, vállalat-irányításban és hatékonyság-növelésben népszerű módszer. A nagy előnye, hogy nem csak a céges szférában és nagy rendszerek működtetésében alkalmazható technika, hanem a mindennapi élet minden területén érdemes az ajánlásait alkalmazni, mert a legapróbb teendőktől a fontos, jelentős ügyekig segít megtalálni a dolgok helyét az életünkben és azt a hozzáállást kialakítani, hogy a teendőink ne csak gyűljenek, torlódjanak, halogatódjanak - kiapadhatatlan stresszfaktorként viselkedve, hanem tényleg elintézzük őket. A módszer alapvető, minden szintjét és ajánlott lépését átszövő filozófiája ez: ne tarts semmit fejben, minden teendőt, elintézendő dolgot, felvillanó ötletet tárolj máshol, de ne a fejedben: hanem inkább "külső tárolókban", például kézzel írt vagy számítógépen tárolt listákban, dokumentumokban, bejövőirat-tartóban, referenciaanyagok feliratú mappában stb. - a lényeg, hogy ezek átlátható, könnyen hozzáférhető, logikus egészet alkossanak, ami abban segít minket, hogy biztosak lehessünk benne, minden a helyén van, a lehető legjobb helyén ahhoz, hogy elintézzük: ez pedig nem a fejünk!
...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.