2016. november 30., szerda

HÁROM NAGY KŐ ESETT LE A SZÍVÉRŐL

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.11.29.


A képeken egy menekült apát látunk fiaival, akiket már évek óta nem ölelhetett át, és most érkeztek meg hozzá a pokol tornácáról, Afganisztánból. A családegyesítésük a Helsinki Bizottság segítsége tette lehetővé. Legyen együtt minden család!

Afganisztáni ügyfelünk az ENSZ egyik szakosított szervezetének dolgozott Dzsalalabadban, Nangarhar központjában. Ez a Föld egyik legveszélyesebb tartománya. Egykor itt húzta meg magát Oszáma bin Láden, és a tálibok törzsterületének számított. Bár ma már névleg a kormány birtokolja, a tálibok nem hagytak fel a lakosság terrorizálásával. Megkerülhetetlen tényezőnek számítanak ma is Nangarharban, ahonnan gyakran erőszakkal töltik fel soraikat.

A tálibok kényszerrel, fenyegetéssel azt is elérik, hogy a tőlük független vagy egyenesen ellenséges erőknél lévők is együttműködjenek velük. Mindezt például azért, hogy öngyilkos merénylőik minél pontosabban és minél véresebben végezhessék el küldetésüket. Kollaborációra kényszerítették volna ügyfelünket, Dimát is. Neki nagyon is volt mit féltenie, hiszen nyolc gyerekével és feleségével élt együtt. Dima azonban nemet mondott, így 2014-ben már menekülnie kellett.

Magyarországon aztán 2015. szeptember 17-én ismerték el menekültként. Akkor még a menekülteknek hat hónapjuk volt arra, hogy közvetlen családtagjaikat kedvezményesen honosíthassák. (Azóta csak már 3 hónapjuk van erre.) Ez például afganisztániak esetében egyáltalán nem egyszerű dolog. Tekintve a polgárháborús állapotokat magyar külképviselet régóta nem működik az országban, így át kell menni az egyik szomszédos országba, hogy ott indítsák el az eljárást. Másik gond, hogy az afgán anyakönyvezés középkori szinten áll, és az európai hatóságok gyakran nem fogadják el az ottani iratokat. Dima családjánál szerencsére ez nem játszott szerepet. A családegyesítési eljárást Pakisztánban sikerült időben megindítani, és a papírokkal sem volt baj.

Dima viszont számunkra, biztonságban élők számára elképzelhetetlenül nehéz dilemma előtt állt. Mi történjék rég nem látott népes családjával? Hiszen ők továbbra is veszélyben vannak. Csakhogy az is világos volt előtte, hogy nem tud mindenkit idehozni, mert annak, hogy mindenkit ellásson – tekintve, hogy a magyar menekültellátást gyakorlatilag lenullázták –, egyelőre esélye sincsen. Végül keserves tépelődés után úgy döntött, három legnagyobb fiát menekíti ki legelőször. Őket fenyegeti ugyanis leginkább, hogy a tálibok áldozataivá válnak, mert elrabolják őket, hogy „katonáik” legyenek...


ITT OLVASHATÓ

7 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.