2016. november 3., csütörtök

JÓ, HA TUDJA: A MAGYAR HATÓSÁG SOHASEM HIBÁZIK!

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.11.03.


Pompás hír, hogy a világtörténelem egyetlen hatósága, amelyik sohasem hibázik, az nálunk működik! Legalábbis ez derül ki az Európa Tanács kínzás elleni bizottságának (CPT) megküldött kormányreakcióból. Igazából három is van nálunk e makulátlan csodaszervezetből: a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), a büntetés-végrehajtás és a rendőrség. Ráadásul az ott dolgozók egytől-egyig jellemgrófok. Ezért aztán a kormány juszt sem fogja a CPT ajánlásait végrehajtani.

A CPT tavaly októberben ad hoc látogatást tett Magyarországon. A külföldiek fogvatartását vizsgálták. Minderre azét került sor, mert a nemzetközi migrációs hullám során változatos okokból többféle fogvatartási helyre sok – és egyre több – külföldi (migráns) került rácsok mögé. Idegenrendészeti és menekültügyi őrizet korábban is volt. Határsértőket korábban is előállítottak. Csak tavaly belőlük sokkal több volt, mint azelőtt. Újnak számítottak viszont a határzár tiltott megsértése miatt indított büntetőeljárásokban elrendelt fogvatartások, illetve az ezekben a perekben futószalagon ítélt, de végrehajthatatlan kiutasítások miatti bebörtönzések. Valamint akkortájt kezdték el áldatlan működésüket a „tranzitzónák” is. Jellemző, hogy a kormány ezeket a kerítéssel elzárt, fegyveres őrszemélyzettel, szigorú rezsimmel működő fogdákat máig nem tekinti fogvatartási helyeknek, „merthogy a külföldiek szabadon távozhatnak Szerbia felé”. A CPT viszont jó okkal annak tekinti őket – és még inkább annak tekintené mostanában, hogy néhány hónap óta tucatjával tartanak fogva ott szabadságuktól megfosztott menedékkérőket.

A CPT monitorcsapata a nagyfai börtönben, rendőrségi fogdákban, „őrzött befogadó központokban” és „tranzitzónákban” járt. Megbeszélést folytatott a belügyminiszterrel, a BÁH igazgatójával, az országos rendőrfőkapitánnyal, a büntetés-végrehajtás vezetőivel, az ombudsmannal, az ügyészség CPT-összekötőjével, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Magyar Helsinki Bizottságnak a munkatársaival.
A monitorjelentést idén márciusban fogadták el. Erre a kormány válaszolt. Mindkét dokumentumot ma tették közzé. Egyik is, másik is igen tanulságos olvasmány. Az elkövetkező napokban fogunk majd részletesen is foglalkozni velük.

Most csak egyetlen körülményre hívjuk fel a nyájas olvasó figyelmét. A CPT négy azonnali észrevételéből egyet, és 27 ajánlásából is mindössze egyet vett figyelembe a kormány. A többi bírálatot és felhívást így vagy úgy, kioktatóan vagy sértetten, de a magyar hatóságok elutasították vagy szó nélkül hagyták...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.