2016. november 30., szerda

KEMÉNY KÜZDELEM JÖN A FIATAL SZAVAZÓKÉRT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.30.


A Kurier szerint a Merkel körül csoportosuló régi Európa sokáig figyelmen kívül hagyta, hogy Le Pen és a többiek mennyire szorongatják az uniót, ám jövőre kemény küzdelem jön, főleg a fiatal választókért. A New York Times arról cikkezik, hogy Trump alatt új korszaka alatt alighanem búcsút lehet inteni a Pax Americanának, vagyis hogy a 2. világháború után létrejött nagy szövetség, élén az Egyesült Államokkal és benne az egységes Európával, szavatolja a világ biztonságát. Kurier

A lap szerint a Merkel körül csoportosuló régi Európa sokáig figyelmen kívül hagyta, hogy Le Pen és a többiek mennyire szorongatják az uniót, ám jövőre kemény küzdelem jön, főleg a fiatal választókért. A kancellár tisztában van azzal, hogy Trump szélárnyékában egy egész jobboldali-populista tengely kap a hatalom után. Fennáll a veszély, hogy a kontinens két táborra esik szét. Az egyik oldalon lesznek Berlinnel az élen azok, akik az összefogást, a liberális értékeket és az erős EU-t hirdetik. A másik térfélen Le Penék követelik a bezárkózást és az uniós kilépéssel játszanak. A populisták főleg az időseket képesek megszólítani, egyidejűleg hatalmas az érdektelenség a fiatalok körében. A 17-34 éves kategóriában Magyarország 71 %-kal vezeti azt listát, amely azt mutatja, hogy ezt a korosztályt mennyire nem foglalkoztatja a politika. Ráadásul az legifjabbak gyakran a jobboldalra voksolnak. Így a Front Nationalra, illetve az osztrák Szabadságpártra, amelyek kihasználják az internet adta lehetőségeket. Orbán és Kaczynski már jó ideje illusztrálja, milyen könnyű lebontani a demokratikus vívmányokat. Európában már régóta zajlik a trumpizálódás, még mielőtt Trump győzött volna a tengerentúlon. Csak éppen nem vettek tudomást a gyújtogatókról. És ha a kontinens nem figyel, a demokrácia felfalhatja a saját gyerekeit.
New York Times
1. Egy tekintélyes elemző úgy látja, sok évtized után vége annak, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia határozza meg a demokráciát és a szabadságot a világban, Trump és Farage alatt új korszak jön. Ian Buruma, a New York-i Bard College professzora emlékeztet arra, hogy mindkét politikus megveti a nemzetközi, illetve nemzetek feletti szervezeteket, ezért alighanem búcsút lehet inteni a Pax Americanának, vagyis hogy a 2. világháború után létrejött nagy szövetség, élén az Egyesült Államokkal és benne az egységes Európával, szavatolja a világ biztonságát. Alapját a liberális konszenzus képezte, ideértve az addiginál igazságosabb társadalmat és befogadóbb demokráciát. Csakhogy főleg a radikális gazdasági liberalizmus az évek során sok embert taszított szegénységbe. Ők szavaztak leginkább a Brexitre és Trumpra, utóbbi persze sokat nem segít majd a sorsukon, de egy ideig legalább mondhatják, hogy visszaviszik az országot, egy képzelt, tisztább múltba. Vagyis feladják azt a világot, amit az amerikaiak és az angolok képzeltek el 1945 után. Magyarországon és Lengyelországban már olyan populista tekintélyelvűek vannak hatalmon, akik elutasítják azt a fajta liberalizmust, amelyért a kelet-európai ellenzékiek oly keményen harcoltak. A nyugati világ a szétesés felé halad, az utolsó remény Németország. Csak az a kérdés, nem ébrednek-e rá egy nap a németek, hogy ők mégis egy kivételes nemzet.
2. Az osztrák szélsőjobb azt érzékeli, hogy most vasárnap megszerezheti az államfői tisztséget. Hofer ugyanakkor egyfolytában azt bizonygatta a lap tudósítójának, hogy nem nacionalista, nem antiszemita, hogy kora miatt nem lehet köze a nácikhoz és nem része semmilyen populista hullámnak. Győzelme újabb megrázkódtatást jelentene a földrésznek, ahol már befészkelték magukat a populisták Magyarországon és Lengyelországban, illetve előretörtek a franciáknál és a németeknél. Nem beszélve a brit kilépésről és Trump győzelméről. Utóbbiból a szabadságpárti jelölt reményt merít. Egyébiránt azt mondja, félrevezetett európai politikusok megengedik, hogy migránsoknak álcázott iszlám harcosok jöjjenek a földrészre, miközben az iszlamizálódik. Amúgy a felmérések azt mutatják, hogy az FPÖ nemsokára a végrehajtó hatalmat is megszerezheti. Vonzerejének növekedésében vizonyosan közrejátszott, hogy tavaly több százezer menekült vonult át az országon.

Hofer egyértelművé tette, hogy megválasztása esetén bele akar szólni a politikába, ideértve, hogy menesztheti akár az egész kabinetet. Szövetségre törekszik Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett. Pártolja az amerikai-orosz viszony javítását, a szankciók feloldását, merthogy azok látták kárát, akik meghozták azokat. Jelszava: Ausztria mindenek előtt! Vasárnap előtt az esélyek rendkívül kiegyensúlyozottak...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.