2016. november 16., szerda

KIFAKADT A KORMÁNYSZÓVÍVŐ, AMIKOR A NÉPSZABADSÁGRÓL KÉRDEZTÉK - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.16.


A Wall Street Journal kommentárja szerint a Republikánus és a Demokrata Párt vezetőinek is lépniük kell, méghozzá nyílt sisakkal, mert Trump győzelme az eddigi világrendet fenyegeti, beleértve, hogy Amerika 70 éve világítótorony a szabadság és a demokrácia számára. A Der Standard arról számol be, hogy Kovács Zoltán azt bizonygatta egy bécsi konferencián, hogy az Orbán-kormánynak nem volt köze a Népszabadság bezárásához. A kormányszóvivő azt állította, hogy a döntést a piac törvényei kényszerítették ki, merthogy a lap nagyon veszteségesen működött. Noam Chomsky az Eco Watchnak azt mondta, a Republikánus Párt a világ legveszélyesebb szervezete lett, miután Trump az amerikai politikai legnagyobb felfordulását idézte elő.A Wall Street Journal kommentárja szerint az I. világháború utáni bezárkózás megmutatta, hogy olyankor előre törnek az antidemokratikus erők a földön. Az Egyesült Államok vezetői a II. világháború után egészen más stratégiát alkalmaztak, ennek köszönhetően a világ boldogabb, biztonságosabb és demokratikusabb lett, mintha Washington félreállt volna. Trump azonban azt gondolja, hogy a széleskörű szövetségi rendszer, benne elsősorban a Natoval, valamint a szabad kereskedelem árt az amerikai értékeknek. Ugyanakkor nem hiszi, hogy az rossz Amerikának, ha bárhol meggyengítik a demokratikus kormányokat. Ezért tekint egykedvűen az orosz kapcsolatok javítására, pedig az veszélyeztetné Ukrajna és a balti köztársaságok függetlenségét. Az orosz erős ember hamarosan próbatétel elé állíthatja, ha nem erősíti meg, hogy kiáll a 3 utóbbi állam önállósága mellett. Nem véletlen, hogy szinte minden autokrata sietett a támogatásáról biztosítani a megválasztott politikust, az egyiptomi államfőtől kezdve a török és a kínai elnökig. Nem csoda továbbá, hogy Orbán Viktor, az illiberális demokrácia hirdetője dicsérte, amiért Trump le akarja állítani a demokrácia exportját.
Guardian

Ellenállásra szólít fel a lap Trumppal szemben, mert személyében a maradiság, a bigottság győzedelmeskedett, ám ha a világ beadja a derekát, akkor Amerika hamarosan tekintélyelvű lesz. Pedig a politikus kevesebb voksot kapott mint Hillary Clinton és minden idők legnépszerűtlenebb lakójaként vonul be a Fehér Házba. Nézetei olyanok, hogy ellenfeleinek nem szabad együttműködniük vele, hanem békés eszközökkel fel kell őrölniük erejét. Az amerikaiaknak a világ többi részéért is küzdeniük kell, hiszen az utolsó szuperhatalomról van szó. Bíztató, hogy már konzervatív vezetők is civil engedetlenségre szólítanak fel a tengerentúlon.

A trumpizmus természeténél fogva tekintélyelvű, amely nélkülözhetőnek tekinti a demokratikus normákat, ha azok nem szolgálják a politikai céljait. A törekvés egyértelmű: a magyar, orosz és török példát követve fenntartani a demokratikus látszatot, ám csak ürügy kell ahhoz, hogy lecsapjon a demokratikus szabadságjogokra. Mondjuk, ha vizsgálat indul pénzügyi tranzakciói, vagy üzleti érdekeltségei miatt. Vagy ha terrorakció történik, bárhol a világban. Ám a sok millió amerikainak szembe kell szállnia ezzel a sarlatánnal, aki csak gazdagodik az ő bőrükön. Mindenütt tüntetni kell ellene. Az egész világ sorsa múlik azon, miként dönt az Egyesült Államok lakossága...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.