2016. november 12., szombat

KOPPANHATNAK A TRUMPISTÁK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.12.


Könnyen pórul járhatnak Trump hívei, ha megválasztott elnökük ebben az ütemben vonja vissza mindazt, amit a kampányban megígért. Trump először is eltüntette a website-járól a muszlimokkal kapcsolatos kijelentéseit, és a programjából törölte azokat az ígéreteit, hogy korlátozza muszlimok beutazását Amerikába. Akik a muszlimok gyűlölete miatt támogatták, máris hoppon maradtak.

A muszlimok üdvözölték a megváltozott álláspontot, remélve, hogy a cselekedetekben is tükröződik majd. Obamával való találkozása után pedig Trump bejelentette, hogy nem törli el az Obamacare-t, hanem csak változtat rajta. Őszintén szólva, ez rá is fér, de erről majd később. A kampányban ördögnek ábrázolt Obamáról viszont azt állította, hogy kedves és rendes ember, aki nagy benyomást tett rá.

Trump ezen kívül kijelentette, hogy azt szeretné, ha Amerika olyan ország lenne, ahol mindenki szereti egymást. Ez nagy pofon azt őt támogató keresztény vezetőknek, akik hallani sem akarnak arról, hogy mindenki szeresse egymást. Az egész kampány alatt gyűlöletre uszítottak azok ellen, akiket Trump is támadott, a melegek, a muszlimok, a bevándorlók, liberálisok ellen.

Mi lesz itt, ha meghallják a republikánus fehér keresztények, hogy mindenki szeresse egymást? Méghogy szeretet? Nem ezért választottak meg egy fasiszta programot hirdető szalonképtelen őrültet, hogy szeresse azokat, akiket ők gyűlölnek. De Trump nagyon őszintének látszik, mint aki megrendült azon, hogy megválasztották elnöknek, és átérezné ennek a súlyát.

Nagy meglepetést okozott első nyilatkozataival, amelyek után sorban hozzá kellett tennie, hogy ezek nem republikánus gondolatok, de komolyan gondolja őket. Odáig elment, hogy már Clintonon is túltett. Bernie Sanders baloldali programját hirdeti, hogy minden embernek legyen biztosítása. Senki ne maradjon magára az utcán, aki nem tud gondoskodni magáról, arról gondoskodnak.

Ha ez így megy tovább, és Trump meghatódva a megtiszteltetéstől, szíve minden jóságával szeretni kezdi az embereket, akkor meggyűlhet a baja a republikánus szélsőjobb képviselőivel, akiknek a megválasztását köszönheti. Azokkal, akik a politikai korrektség, az egyéni jogok, a szeretet és tisztelet kultúrájának végét ünnepelték benne.

Nem lehet tudni, hogy ez meghatódás és elérzékenyülés következménye, ami majd elmúlik, és visszatér a kampányban megismert gyűlölködő önmaga, vagy nem ez lesz, hanem Amerika kap egy fura figurát, aki plebejus együttérzéssel a demokratákat is megszégyenítő módon a nép embere lesz, és a kívülállását arra használja fel, hogy az ennek útjában álló akadályokat elsöpri. Vicces lenne.


Az egészben az lenne a legszebb, ha kiderülne, hogy nem ő itt a legnagyobb fasiszta, hanem a Tea Party és az evangéliumi karizmatikus kereszténység milliárdos pápái, akik a nyakába ültették a sunyiképű Pencét, akinek az inkvizitor feladatait kellene ellátni. Ez még rejtély, de az első megnyilvánulások nem zárják ki ennek lehetőségét sem.

Ebben az esetben nagy lesz a koppanás, mert Trump nem közülük jön, nem olyan fanatikus, mint a sunyiképű és sötét tekintetű Mike Pence vagy Ted Cruz lett volna. Trump nem egy fundamentalista, nem keresztény, enyhén szólva esendő bűnös ember. Nem biztos, hogy állami erővel akarja üldözni a bűnösöket, akiket ezek a farizeusok gyűlölnek.

Kétségtelen, hogy kedves nejével olyan kategóriába tartoznak, akik eddig vendégként sem léphettek volna be a Fehér Házba. Amit mondott a nőkről, nem megjátszás, nem szerep, hanem ő ilyen. De nem biztos, hogy fasizálni akar, a kaszinók világa nem így működik. Nála sokkal veszélyesebb a sunyiképű Pence, aki fundamentalista fanatikus, és a Bibliából akarja levezettetni a nem hívőkre vonatkozó világi törvényeket. Ennek a vége pedig mindig gyilkolás...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.