2016. november 23., szerda

KORUNK HŐSE: TRUMP GYŐZELME MINT AZ IGAZSÁG PILLANATA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Balázs Gábor
2016.11.23.


Hát igen, ahogy mostanában keserűen viccelődnek mindenfelé: Joker beköltözött a Fehér Házba.

Noha nem ez volt a forgatókönyvben.

Nem is kellettek hozzá fegyveres támadók, „terror-cselekmény”, egyszerűen jelöltette magát egy demokratikus választáson, melyet meg is nyert.

Ez azért el kell hogy gondolkoztasson mindenkit.

Túl a megrökönyödésen vagy az őszinte örömön (nyilván persze jellemző, hogy kik voltak elégedettek Trump megválasztásával), mégis mindig érdekes szemügyre venni, hogy milyen egy igazi történelmi esemény: hirtelen egy eddig rejtve maradt igazság a napvilágra kerül. Nem véletlen, hogy a fennálló rend hívei milyen gyorsan el akarják temetni, vagy legalábbis a megszokott handabandazásuk mögé rejteni, úgy beállítván az eseményt, mint amelynek „nem szabadott volna megtörténnie”, mint valamiféle váratlan balesetet.

A probléma ezzel csak az, hogy egyre több az ilyen baleset a Brexittől, Kelet-Európa egy átlagos napján át, lassan bármelyik választásig. Egyre inkább az a reális, melyet a „szakértők”, a médiák és a politikusok irreálisnak tartanak.

Trump megválasztása bizonyos szempontból: az igazság pillanata.

„Egy valóságosan a feje tetejére állt világban az igaz a hamisság egy mozzanata” (
Guy Debord)

Egy ilyen világban mi lenne hát logikusabb, mint megválasztani a világ legnagyobb hatalommal rendelkező emberének egy notórius hazudozót?

De nem csak arról van szó, hogy Trump nagyon ritkán látszott igazat mondani (ez a megállapítás amúgy Clintonra éppúgy érvényes), hanem hogy éppen azért győzhetett, mert olyan tökéletesen megtestesíti mai világunk igazságát: a hazugság igazságáét.

Ahogy régebben próbáltunk érvelni
emellett: a „baloldal” (csak tréfálunk, szóval a jobboldal idefelé eső része) éppen azért halmoz vereséget vereségre, és tűnik olyan szánalmasan idejétmúltnak, mert hazudik a hazugságról. Azt akarja bebeszélni nekünk, hogy igazat mond – a másik oldal ilyesmivel már nem is nagyon próbálkozik.

Büszkén jelenti ki, hogy hazudik, és hogy amit mond, az gátlástalan, obszcén bunkóság. Ahányszor felháborodtak Trump bunkóságán, úgy vált Trump egyre népszerűbbé, hiszen a „balodal” képmutatása, üres moralizálása, „visszafogottsága” (mármint az igazság kimondásában) már senki előtt sem titok.
Jobb sorsra érdemes emberek úgy gondolják, hogy a szexizmus és a rasszizmus elutasítása, a kisebbségek védelme, az alapvető jó modor stb.(ezt nevezik ugyanazek az emberek „PC”-nek) az oka a jobboldal diadalának. Szegények azt hiszik, hogy „PC” visszautasítása majd visszaviszi a baloldalt a néphez.

Jóllehet nem a „PC” a baj, hanem az őszintétlensége: maga a baloldal az, amely állandósítja a hazugságot.

Nem teljesen logikátlan, hogy ebben a perverz folyamatban a legnagyobb hazug (ámde leplezetlenül hazudozó) Trump sokak számára úgy tűnhet fel, mint aki véget vet a hazugságnak...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.