2016. november 27., vasárnap

LÉTEZHET EURÓPAI MÉDIA? - BERLINBEN BESZÉLGETTÜNK KELET-EURÓPAI BARÁTAINKKAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Langowski Judith
2016.11.26.


A német média engem, német-magyart, gyakran felkavar. Szívesen keverik a kelet-európai országokat, pláne ha mindkettőnek konzervatív kormánya van, mint jelenleg Lengyelországnak és Magyarországnak. A leegyszerűsítő tudósításokból nehéz innen nyugatról kiolvasni, hogy ténylegesen mi történik az egyes országokban. Mi történik Orbán és a PiS politikáján túl, hogyan reagál a társadalom a kormányzásra és mit gondolnak a fiatalok a helyzetről? Hogy az érdeklődő berlini közönséggel ezekről a kérdésekről beszélgethessünk, a Polis180 nevű fiatal politikai szervezet öt alternatív, baloldali médiának dolgozó kelet-európai újságírót hívott meg rendezvényére.
A lengyel Kaja Putot és Przemysław Witkowskit, a horvát Mislav Marjanovicot és a magyar Suha Nikolettet és Kapelner Zsoltot, a Kettős Mérce és a Krytyka Polityczna fiatal szerzőit arra kértük fel, hogy maguk meséljenek az aktuális fejleményekről, és az alternatív média helyzetéről országukban.
A Krytyka Polityczna nevű baloldali lengyel portál naponta közöl kül- és belpolitikai témájú híreket, elemzéseket, publicisztikákat. Kelet-Európai társaikkal, többek közt a Kettős Mércével közösen politicalcritique.org címen angol nyelvű portált is szerveznek, a felületen szlovák, cseh, magyar, lengyel és ukrán portálokról átvett és fordított szövegek jelennek meg. Így az angoltudással rendelkezők a felületen keresztül tudják követni  a legfontosabb Kelet-európai politikai fejleményeket.
 
“A neuköllni B-Lage kocsma hátsó terme tele, fullasztó meleg van. A szervezők nem számoltak ennyi látogatóval,” írja másnap a Berliner Zeitung nevű napilap. Neukölln a magyar olvasók számára leginkább egy “no-go zóna”-ként lehet ismert, dehát jól tudjuk hogy ilyenekben jönnek össze a legérdekesebb emberek.

Rövid bemutatkozás után az öt vendég öt külön asztalnál válaszolt a hallgatók kérdéseire. A megjelentek jó háromnegyed órán keresztül érdeklődően figyeltek, kérdeztek és vitatkoztak az őket érdeklő kérdésekről a meghívottakkal.

Kaja Puto, a varsói Krytyka Polityczna újságírója így számol be az asztalánál hallottakról: “Örültem hogy megvitathattuk a fiatalok radikalizációját a különböző Közép-Kelet Európai országokban. A nyugati média rendszeresen fekete-fehéren mutatja a Közép-Kelet Európai társadalmat: az ő szemszögükből nézve a társadalom egyik, “jobb”, része liberális, nyugat-barát, fiatal, képzett, és nagyvárosban él. A másik pedig “rossz”: konzervatív, vallásos, öreg és nem képzett. De ma ez az egyszerűsítés már nem működik: Lengyelországban ugyanúgy mint Magyarországon, látjuk hogy a radikális jobboldali mozgalmak is egyre népszerűbbek a fiatal generációban.”...

ITT OLVASHATÓ
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.