2016. november 13., vasárnap

MÁS FARKÁVAL A CSALÁNT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.11.12.


Talán ez a legkellemesebb dolog.
Nevezetesen, más farkával verni a csalánt, majd bekasszírozni a vérkeringés serkentéséért járó társadalmi elismerést, meg még némi aprópénzt is.
Ugye, pénz beszél, a kutya ugat, a karaván halad, mondja a népi bölcsesség, és ez így már két okosság is egy kupacban, de ez az igazságtartalmukból nem von le semmit.
Vállalkozóbarát ártunk és ármányunk ismét beledurrantott a nulláslisztbe, keresztényi jótékonyságot gyakorolt alattvalói felvirágoztatása érdekében: alapbéremelést adott nekik, majd most olyan elégedetten nézeget ki a fejéből, mint a kiskamasz, aki először tapasztalja meg a férfilét pozitívumait, de még nem találkozott a negatívumai közül egyel sem.

A kormány kötelező minimálbér-emelést tervez, az eddigi 111000,- forint helyett 127000,- forintra tervezi emelni a bruttó minimálbért, ezzel egyidejűleg pedig négy százalékos járulékcsökkentést akar bevezetni.
Sajnos, ezeket a varázslatokat magyarember csak többé-kevésbé érti, fordítsuk hát le magyarról magyarra.
A minimálbéren foglalkoztatott dolgozó ezután éhbérosztáskor az eddigi 73815,- Ft helyett 84455,- Ft-ot fog hazavinni, ezt a 10640,-Ft-ot munkáltatónak kell kigazdálkodnia - de nem csak ezt.
A vállalkozás bérhez kapcsolódó költségei minimálbéres dolgozói tekintetében 142634,-Ft-ról 158115,-Ft-ra növekednek személyenként, a többlet 15480,- Ft-ot is meg kell fizetnie a munkáltatónak.
Takarékosan gazdálkodó államunknak ezután majd dolgozónként 42545,-Ft-ot, az eddigieknél 15480 ,-Ft-al többet kell befizetni dézsma, vagy mifene címen.
A középfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozó munkavállalónak garantált bérminimum jár, ezt is emelni tervezi a kormány, bruttó 129000,-Ft-ról 161000,-Ft-ra, itt a munkavállaló havonta 21280,-Ft-al visz majd többet haza, mint eddig.
A vállalkozás terhei ebben a kategóriában dolgozónként 34680,- Ft-al növekednek, melyből munkavállalónként 13400,-Ft többletbevételre tesz szert erre érdemes államunk.
Magyarországon a minimálbéres a foglalkoztatás legnépszerűbb formája, ennél már csak a közmunka bére szeretetreméltóbb, de annak emeléséről nincs most szó, közmunkásokkal csak a teljes foglalkoztatottság kapcsán szeretünk számolni.

Természetesen az élet ennél azért bonyolultabb, ugyanis a kormány csak az osztogatásban és fosztogatásban kíván szerepet vállalni, az ezekből adódó gondok megoldásában nem annyira.
Fizetni ugyanis csak abból lehet, amit az adott vállalkozás megtermel, és ha többet akarunk kifizetni a munkavállalóknak, annak két útját ismeri az ortodox gazdálkodás: vagy bevételt kell növelni, vagy kiadást csökkenteni.
Jelen esetben az az érdekesség forog fenn, hogy a kormány elkezdte kiosztani a liba harmadik combját.
Hogy abból csak kettő van?
Kit érdekel, oldja meg a rohadt vállalkozó, úgyis csal, lop és festi magát, nem kell azt sajnálni, annak a bőre alatt is pénz van.
Vagy egy csontváz, de mindegy is - csörög mindkettő.
A vállalkozás mit tud erre lépni: árat emel, bevételt növel, és ha a piac el is fogadja szép elképzelését, hát szerencséje van.
Ha nincs, akkor jön a szürke, majd fekete foglalkoztatás, de ez sem egyszerű.
Ezen a téren is változások várhatók - ha nincs vállalkozás, nincs mit bírságolni, oszt jónapot...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.