2016. november 26., szombat

MEGHALT FIDEL CASTRO

INDEX.HU
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2016.11.26.


Kilencven éves korában, magyar idő szerint szombat hajnalban meghalt Fidel Castro, aki évtizedeken át volt kubai elnök, miniszterelnök, a hadsereg parancsnoka, pártvezető. Jómódú értelmiségiből szocialista forradalmár, a népet felszabadító gerillából százezrek életét megnyomorító diktátor lett. Elűzött egy zsarnokot, majd maga is azzá vált. A harmadik világbeli országokért kampányolt, miközben csaknem kirobbantotta a harmadik világháborút. Szívügye volt a közegészségügy és az oktatás kérdése, de lábbal tiporta a civil szabadságjogokat. Százezrek menekültek előle, világrendek omlottak össze, de Fidel Castro kitartott, és csaknem ötven éven át volt Kuba diktátora. Ő halt meg az évtizedekig hatalmon lévő huszadik századi kommunista diktátorok közül utolsóként.
          
„Minden kizsákmányoló, minden kiváltságos úgy gyűlölte a kommunista szót, mint a bűnt, elátkozták a kommunista szót, és éppen ezért, amikor Marx és Engels az új forradalmi elméletet nyújtó Kommunista Kiáltványukban, melyben az emberi társadalom és az emberi történelem tudományos magyarázatát adják, azt írták, hogy : „kísértet járja be Európát, a kommunizmus kísértete”, akkor a kiváltságos osztályok valóban olyan igazi félelemmel tekintettek ezekre az eszmékre, mint a kísértetekre.” (Részlet Fidel Castro  1965. október 3-i,  a Kubai Kommunista Párt tagjait bemutató beszédéből)
Szocialista forradalmat ott lehet kirobbantani, ahol elég hajtóerőt adnak hozzá a kizsákmányoltak. Az ideológiai töltet viszont gyakran jómódú értelmiségiektől származik. Fidel Castro egy gazdag cukornád-ültetvényes fiaként született Kubában, 1926. augusztus 13-án, de nem volt vak az országban uralkodó szegénységre. Az ország egyik legelőkelőbb gimnáziumában végzett. A tanárai okos, tehetséges diáknak tartották, de őt főleg a sport érdekelte. A jezsuita nevelők a spanyol nyelvű katolicizmust felsőbbrendűnek tartották, mint a pénzközpontú angolszász világot; ez nagy hatással volt Castróra. Ernesto Che Guevarával szemben őt nem a szocializmus, hanem az Amerika-ellenesség hajtotta...

ITT OLVASHATÓ

7 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.