2016. november 4., péntek

MI LESZ MOST A BREXITTEL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.04.


A londoni felsőbíróság döntése szerint a brit parlamentnek szavaznia kell az Európai Uniós kilépési folyamat elindításáról. Ez mindenképpen akár több hónapos csúszást jelenthet a Brexitben, szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy az Egyesült Királyság nem lép ki az Európai Unióból. Valószínűleg ki fog, de ennek most sem a menetrendje, sem a módja nem ismert. Gondoltam, kicsit nézzük meg közelebbről, hol is tartunk a csütörtöki döntést követően.A londoni felsőbíróság döntése szerint a brit parlamentnek szavaznia kell az Európai Uniós kilépési folyamat elindításáról. Ez mindenképpen akár több hónapos csúszást jelenthet a Brexitben, szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy az Egyesült Királyság nem lép ki az Európai Unióból. Valószínűleg ki fog, de ennek most sem a menetrendje, sem a módja nem ismert. Gondoltam, kicsit nézzük meg közelebbről, hol is tartunk a csütörtöki döntést követően.

Mióta júniusban a brit közvélemény (egészen pontosan az a része, amelyik vette a fáradtságot és elment voksolni) úgy döntött, hogy jobb lesz nekik az Európai Unión kívül, rengeteg hír, találgatás, pletyka (nem kívánt törlendő) látott napvilágot arról, mikor és hogyan is zajlik majd le a folyamat.

A Brexit már önmagában is rengeteg érdekes kérdést vetett föl, kezdve a gazdasági reakcióktól egészen a politikai jövőig, vagy addig, miként lehet szétbogozni valamit, ami ennyire beleépült már egy rendszerbe (szerintem erre még ma sem nagyon tudja senki a választ), szóval miközben rengeteg fontos kérdés merült fel, ott volt még egy, tulajdonképpen magáról a demokrácia lényegéről szóló felvetés is.

A kérdés röviden (és az én, nem jogász agyammal nyilván leegyszerűsítve) megfogalmazva valahogy úgy hangzott: egy ilyen horderejű döntés esetében megkerülhető-e a parlament...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.