2016. november 10., csütörtök

NEM LÁTTÁK JÖNNI: A KÖZVÉLEMÉNYKUTATÓK ÉS DONALD TRUMP TÖRTÉNELMI GYŐZELME

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: atlatszo
2016.11.09.


Történelmi estére készült New York, és tényleg történelmi lett, csak nem éppen úgy, ahogy azt sokan eredetileg elképzelték. 115 évvel azután, hogy Theodore Roosevelt átvette a meggyilkolt William McKinley hivatalát, újra elnököt ad Amerika legnépesebb városa, ennek azonban itt alig örül valaki. Donald Trump győzelmével az első női elnök megválasztására még várni kell, egyben valószínűleg lezárul a Clinton-család politikai pályafutása. Helyszíni riport.

Este nyolckor még nyoma se volt az aggodalomnak a Times Square környékén. Egy kifejezetten kellemes, szikrázó napsütéses novemberi délután után a szokásos (turistákból, nézelődőkből és egyéb épp arra közlekedőkből álló) forgatag próbált keresztülvergődni a téren, miközben a rendőrök éppen terelték ki az embereket az ABC News választási központjának lezárt középső területről.

Három és fél órával később, amikor újra arra jártunk, már a szokatlan csönd tűnt fel, illetve kiábrándult és némileg hitetlenkedő arcokat lehetett látni. Ekkor mondták be a téren éppen, hogy Donald Trump megnyeri Floridát, amivel a Hillary Clinton győzelméhez vezető utak lényegesen komplikáltabbak lettek, éjfélre pedig egyértelmű lett, hogy nem nagyon képzelhető el neki kedvező forgatókönyv.

De mi történt ez alatt a négy óra alatt, és hogyan lett a közvélemény-kutatók és elemzők által leírt esélytelenből Donald Trump az Egyesült Államok 45. elnöke?


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.