2016. november 20., vasárnap

ÖSSZEFUTOTTAK

VASÁRNAPI ÚJSÁG ONLINE
Szerző: Megyesi Gusztáv
2016.11.20.


Katedrális néven luxuséttermet nyit a Kiss-Rigó László vezette Szeged- Csanádi Egyházmegye a szegedi Dóm téri templom látogatóközpontjában, írja a diningguide.hu gasztronómiai portál; ez most a legfőbb hír a megyeszékhelyen.

Az új vendéglő a tervek szerint minden igényt kielégít majd, sőt még annál is többet. Dallos Ferenc, aki több híres budapesti vendéglátóhelyet üzemeltet, többek között a budai várnegyedben, elmondta, hogy véletlenül futott össze a Várban a püspökkel, az All in Delicates nevű kis üzletben, ahol gyorsan összebarátkoztak, s szinte azonnal kiderült, hogy a püspök úr is nagy élvezettel adózik a gasztronómia örömeinek, sőt neki magának is vannak ötletei. Elmondta például, már most készen áll arra, hogy a szegedi dóm világszerte ismert és elfogadott gasztronómiai paradicsom legyen, igaz, vannak kikötései, például, hogy mindig legyen az étlapon friss hal az Adriáról. És ez nem üres sóhaj, a püspök úrnak él például egy halász barátja Horvátországban, aki viszont abból nem enged, hogy ő szállítsa a halat Magyarországra.

Ez megfogott bennünket. Több mint negyedszázad telt el a rendszerváltás után, és még mindig nem értjük, hogyan működik a színtiszta kapitalizmus, ami kenyeret hoz a konyhánkra. Azt tudtuk eddig is, hogy a jó vállalkozó először is teli van ötlettel, főleg turisztikai jellegűvel, hiszen nagy pénz rejtezik az idegenforgalomban, csak ki kell bányászni a kincset.

Amikor először olvastuk, hogy miként futott össze a kis delicates boltban a vendéglátós és a püspök, azt mondtuk, ennél mi sem egyszerűbb, ezt mi is kipróbálhatjuk. Csak be kell nyitni a boltba, nézelődni, forgolódni kicsit a polcok előtt, s perceken belül megszólítanak, mi pedig elmondjuk ötletünket, s már csak a kézfogás hiányzik az üzlet megköttetéséhez. Erre fel kiderül, hogy a vendéglős minden héten főz egyszer a barátainak, így került az éttermébe a püspök is, tehát úgy, mint valakinek a barátja, mégpedig nyilván olyan illetőnek a barátjaként, aki szintén barátságba került egy harmadik baráttal; innét már tényleg nincs messze a szegedi dóm látogatóközpontja és a horvát tengerpart.

Főleg, ha elmondjuk, hogy püspökök vagyunk ugyan, ám nem áll távol tőlünk a vállalkozás gondolata. Hogy mást ne mondjunk, mi magunk is futballcsapatot, sőt futballakadémiát üzemeltetünk. Ezzel aztán a jelenlevők bizalmát is megnyertük egy életre. Azt ugyanis a partnerünk már tudni fogja, hogy futballvállalkozást működtetni a lehető legbiztosabb anyagi siker Magyarországon. Annál nagyobb üzleti siker, mint az NB II-es szegedi csapatunkat rendre Gyulán pályára léptetni alig ezer néző előtt, igazi kihívás, nem mellesleg nagyobb dicsőség is, mint például összeroskadni készülő templomokat felújíttatni vagy ingyen konyhát üzemeltetni...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.