2016. november 19., szombat

PAKTUM

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOG
Szerző: Tarski
2016.11.19.


Napi hír az, hogy a Fidesz megegyezett az LMP-vel abban, hogy kik töltsék be a négy megüresedett alkotmánybírói pozíciót. Óriási felháborodást keltett ez az ellenzéki pártok között, főleg az MSZP és a DK soraiban. Talán nem is írnék már erről, mert kissé lerágott csonttá kezd válni ez a téma, de úgy gondolom, hogy egészen másként kell nézni ezt a problémát, mint ahogyan a sok mocskolódó, főleg a DK-hoz közel álló forrásokból származó írások ezt teszik.

Azzal érdemes kezdeni, hogy az alkotmánybíróság közismerten a fékek és ellensúlyok rendszerének egyik legfontosabb szervezete. Az Ab. az egyetlen olyan hazai jogi fórum, amelyik vizsgálhatja a parlament által hozott törvények alkotmányosságát. Vagyis azt, hogy azok mennyiben felelnek meg a hatályos alkotmány betűjének és szellemének. Ha az új törvény ennek nem felel meg, akkor azt megsemmisítheti. Hasonló felhatalmazása van az EB-nek is, amelyik szintén vizsgálhatja a meghozott jogszabályok törvényességét és ha az nem egyezik a Lisszaboni Szerződésben foglaltakkal, akkor azt felfüggesztheti. Ez utóbbi nagyon fontos tényező, mert ez mutatja azt, hogy a hazai Ab. hogy úgy mondjam csupán a másodhegedűs szerepét töltheti be az Unión belül. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy ennek nyomán ne lenne szükség az Ab.-ra, mert az alaptörvényünk még a fentieken kívül több más feladattal is megbízta ezt a szervezetet. De fontos látnunk azt, hogy az Ab. nélkül is létezhetne a fékek és ellensúlyok hatékony rendszere, létezhetne jogbiztonság is, ha az Uniót tekintjük értelmezési tartománynak.

A lényeg itt most azonban az, hogy még mindig fontos szerepe van annak, hogy kiket választanak meg alkotmánybírónak, mert ha az Unió nem veszi észre, akkor ez a testület a hatalom elvárásainak megfelelően átengedheti az egyébként alkotmányellenes törvényeket és azok hatályba léphetnek. Ezért van jelentősége annak, hogy a hatalom kiket jelöl oda és a parlament kiket választ meg. Ha ugyanis olyan alkotmánybírók vannak ott többségben, akik korábban a Fideszt szolgálták ki, akkor jó esély van arra, hogy a Fidesz szája íze szerint fognak bíráskodni. Ez pedig minden további nélkül megtehető, hiszen erre a jogszabály általános volta ad kézenfekvő lehetőséget. A törvény, és ilyen jellegű az alkotmány is, mindig egy halmazra ír elő normát és deliktum esetére kényszert. Ezért a törvény konkrét elemzése során lehetőség van arra, hogy egy adott tényállást a törvény értelmezési tartományának halmazába sorolják-e, vagy sem. Ezért jöhet létre ugyanazon törvény értelmezése során két, vagy több gyökeresen eltérő következtetés. Minél nagyobb gyakorlattal rendelkezik az alkotmánybíró, annál nagyobb lehetőség van arra, hogy ezt megtegye. Magyarán: ha egy politikai hatalomnak éppen egy X értelmezésre van szüksége, akkor azt egy alattvalónak tekinthető alkotmánybíróság szállítani tudja. S a Fidesz volt elég okos ahhoz, hogy ezt átlátván az Ab.-t már korábban teletömte Fideszhez hű jogászokkal
...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.