2016. november 26., szombat

SCHMIDT MÁRIA BARÁTAI ÉS ÜZLETFELEI FŰTIK A MILLIÁRDOKAT ÉGETŐ KÖZPÉNZ-KOHÓT ÓZDON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.11.26.


3,7 milliárd forint unióspénz és közpénz ment el a Magyar Nemzeti Digitális Archívum ózdi projektjeinek beindítására. Az egyik projekt menedzsere az a Tallai Gábor volt, aki a Schmidt Mária által vezetett négy intézetnél is programvezetői tisztséget lát el. A projektekből a közpénzek egy része olyan cégekhez került, melyek szorosan kötődődnek Schmidt Mária szakmai és üzleti köreihez.


Orbán Viktor 2014 februárjában jelentette be, hogy Ózd város közepén lévő, régi acélművek területén jön létre egy digitális archívum. A Digitális Erőmű egy Filmtörténeti élményparkkal is kibővült időközben. A projekt 2016 nyarán már meg is nyitotta kapuit. Az összességében 3700 millió forintból megvalósuló projektek hasznossága erősen megkérdőjelezhető. A 444 szórakoztató szófordulatokkal teli helyszíni riportja üresen kongó termekről, tartalmatlan kiállításokról, kamuraktárról számol be.
Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, a korrupciós ügyeket feltáró heti rendszerességű sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) közbeszerzéseire számos esetben rávetül a korrupció árnyéka. Az ellenzéki politikus szerint a projekt adatlapjain megfogalmazott célokból gyakorlatilag semmi sem valósult meg. Azt állítja Hadházy, hogy    
“Az ózdi cégek nem, viszont a legmagasabb fideszes holdudvar, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Közalapítványhoz (KKETTK) és a Liget Projekthez köthető beszállítók viszont jól jártak.”
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.