2016. november 13., vasárnap

SZÍVE SZERINT ÁDER IS ÍGY TENNE, CSAK NEM AKARJA, HOGY LÁZÁR MEG ROGÁN TELJESEN HÜLYÉNEK NÉZZE

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendészerző: Boda András
2016.11.13.


...arról akarok beszélni, hogy nemrégiben elég tisztességesen megemelték az izlandi képviselők juttatását – a negyvennégy százalékos lift után immár 9000 eurót kapnak a honatyák, akiket azért stafíroztak ki, mert így szeretnék biztosítani számukra a pénzügyi függetlenséget. (A döntést egyébként a Kjararad hozta meg: e testület öt tagból áll, hármat a parlament delegál, egyet a legfelsőbb bíróság, az ötödiket pedig a pénzügyminiszter nevezi ki. Hatáskörébe tartozik a képviselők, a miniszterek és egyes közszolgálati intézmények vezetői javadalmazásának meghatározása.)

Nos, megvolt az emelés: hinné-e valaki, hogy van, akinek még ez se tetszett? Bizony, az államfő, Guðni Jóhannesson egyáltalán nem örült: azt mondta, ő sosem kérte, hogy emeljék meg a fizetését, neki nincs szüksége ilyesmire, így az összeget jótékony célra utalja majd. Ismertem már ilyen magukról megfeledkezett exhibicionistákat: ott van például örök kedvencem, José „Pepe” Mujica, Uruguay volt elnöke, aki elnöki fizetésének tíz százalékát, nagyjából az uruguayi átlagbért volt csupán hajlandó felvenni, a többit jótékony célokra fordította; hasonlóképp járt el anno fizetésével Göncz Árpád köztársasági elnök, aki ráadásul az elnökségének tíz éve alatt kapott ajándékokat árverésre bocsátotta, a befolyt összeget beteg gyerekek gyógyítására adta; és, bizony, hadd vágok csak ököllel a darázsfészekbe, még maga a Magyar Sátán, Gyurcsány is képes volt teljes kormányfői fizetését karitatív célokra utalni. És tudom, szíve szerint így tenne Áder János is, csak nem akarja, hogy Lázár meg Rogán teljesen hülyének nézze.

Nézés, jut eszembe: nézzétek el nekem, ha azt érzem, a végére muszáj öt mondatot megosztanom veletek az előbb már megidézett Mujica prezidentótól – szerintem mindennél többet mesél. Íme: „Nem azok ellen az emberek ellen vagyok, akiknek sok pénzük van, akik megőrülnek a pénzért. De a politikában ezt külön kell választani. Ki kell zavarnunk a pénzt szerető embereket a politikából, mert veszélyt jelentenek ott. A pénzt imádó emberek szenteljék magukat az iparnak, a kereskedelemnek, hogy megsokszorozhassák a vagyonukat. De a politika az a mindenki boldogságáért vívandó küzdelem.”

Tudom. Tudom. De akkor is. Köszi, Pepe.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.