2016. november 30., szerda

TAO-CSÖKKENTÉS: DE NINCS MIÉRT HASRA ESNI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.30.


Orbán Viktor két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a társasági adó (tao) a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan egykulcsos lesz 2017-től, így a cégeknek profitjuk után egységesen 9 százalékos adókulcs alapján kell adózniuk. A lépés legnagyobb nyertesei azok a vállalatok, ahol az adózás előtti eredmény meghaladta a 500 millió forintot, ahol viszont már eddig is 10 százalékos volt az adókulcs (jellemzően a kkv-szektor szereplői), a csökkentés hatása marginális lesz. 

Az adócsökkentés üdvözölendő, azonban nincs miért hasra esni, hiszen a legnagyobb külföldi és hazai multik eddig sem fizettek túl sok társasági adót, mert a különböző kedvezményeknek köszönhetően a legtöbb adófizetési kötelezettségüket le tudták írni. 

A vállalati szektor egyéb terhei viszont továbbra is magasak maradnak, a járulékcsökkentés ellenére például továbbra is Magyarországon lesz a legmagasabb az élőmunka költsége a régióban, márpedig ez sokkal nagyobb teher a cégek számára, mint a társasági adó. 

Bejelentett adócsökkentések

Rengeteg nagy bejelentést hozott a november: Varga Mihály a hónap elején jelentett be egy többlépcsős, 40 százalékos minimálbéremelést és járulékcsökkentést, majd ezt követően november középen Orbán Viktor egy konferencián vázolta fel a kormány terveit arról, hogy 2017-től a társasági adókulcs egységesen 9 százalékos lesz. 

A különböző érdekképviseletekkel azóta sikerült is megállapodni a béremelésről, így jövőre valóban 15 százalékkal fog emelkedni a minimálbér (és 25 százalékkal a garantált bérminimum), a társasági adó viszont 4 helyett 5 százalékkal fog csökkenni. 

Mivel a költségvetési hiány stabilan 2 százalék körül alakult az elmúlt években, van tér a költekezésre. Várhatóan a járulékcsökkentésből kieső bevételeket pótolni fogja a magasabb bérekhez köthető több adóbevétel, a tao-csökkentéshez kapcsolódó 145 milliárdos bevételcsökkentés pedig nem fogja hazavágni a költségvetést. A társasági adó eddig sem tartozott a legnagyobb bevételi források közé, a személyi adó például kétszer, az áfa pedig négyszer több bevételt hoz évente a büdzsének...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.