2016. november 16., szerda

TRUMP ÉS A LIBERÁLISOK BUKÁSA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2016.11.16.


Az új amerikai elnök és kampányának nagyágyúi pontosan tudták: a globalizációtól rettegő amerikai szavazók dühét a százéves, és hatalmas amerikai tudományos-technokrata elit és a korrupt politikai osztály ellen kell irányítania. Győzelme az ő óriási bukásuk is. Az új baloldalnak elsősorban globalizációellenesnek kell lennie ahhoz hogy ezt a pusztító hullámot megállítsa.

Az egyesek által várt, mások által csupán megjósolt, de a progresszív liberálisok és baloldaliak (azaz mi) többsége által mégis elképzelhetetlennek tartott fordulat most ránk következett. Az USA választási térképeinek és – a hihetetlenül nagy mértékű privát „big data” gyűjtésnek köszönhetően – demográfiájának ismerői
pontosan tudják: a demokrata elit öngyilkos akciója főként a Közép-Nyugatnak, Michigannek és Wisconsinnak, illetve az ott élő alacsonyabb jövedelmű dolgozók büntetőakciójának volt köszönhető. Donald Trump új többsége azonban – bár kétségtelenül az általa vágyott utópia, a fehér USA köré szerveződött, mégsem tisztán fehér, és nagyon nem munkásosztály-alapú.

Donald Trump lázadása nem munkás- vagy szegény-, hanem a polgárok mozgalma

Miközben a kanadai határvidék szegényei csupán a mérleg nyelve voltak. Trump új korszaka elsősorban a kiábrándult és dühös középosztály válasza Barack Obama és a demokrata elit önellentmondásos és utópikus világképére, ahol a liberális tőkés társadalom maga termeli ki saját gátjait, amelyek majd visszatartják a nagytőkét totális kizsákmányolásunktól.

Ez az utópia volt az egyik alapja Barack Obama elnökségének. Harvey Wasserman történész 1969-es munkájában (History of the United States) radikális szempontból jellemezte tökéletesen azokat a társadalmi erőket, amelyeknek Obama demokratái az örökösei voltak, és amelyek a 19. század kegyetlen vadkapitalista Észak-Amerikájában jöttek létre az átlagos farmert és munkást kegyetlenül kihasználó „rablóbárók” kihívóiként:..


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.