2016. november 13., vasárnap

TRUMP "GYŐZELME" FÉLREÉRTVE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Lázár György
2016.11.12.
 
 
A magyar sajtó meglepően keveset foglalkozik az amerikai választások lényegével, vagyis azzal a sajátos elektori rendszerrel (Electoral College), amely lehetővé tette, hogy Trump több elektori szavazathoz jusson mint Hillary Clinton – és győzzön.
 
Trump tulajdonképpen nem “győzött”, hanem veszített, hiszen országosan kevesebb szavazatot kapott mint Clinton. Clinton eddigi számítások szerint kb. 400 ezerrel több szavazatot kapott, és az előrejelzések szerint a különbség növekedhet is Clinton javára, akár egymillió fölött is lehet. (A szavazatok számlálása jelenleg is tart.)
 
Az elektori rendszerben államonként kell győzni, és a győztes párt viszi az állam összes elektori szavazatát, kivéve Nebraska és Maine államokat. Trumpnak 270 elektori szavazat kellett a győzelemhez és azt három un. hintaállam döntötte el: Pennsylvania (20 elektor), Michigan (16) és Wisconsin (10).
 
Pennsylvania-ban a közel 6 millió szavazatból kb. 68 ezer, Michigan-ben közel 5 millió szavazatból 12 ezer és Wisconsin-ban a közel 3 millió szavazatból 27 ezer szavazattal kapott többet Trump...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.