2016. november 14., hétfő

TRUMP: NE FÉLJENEK TŐLEM

INDEX.HU
Szerzők: LOVASG-IVAND
2016.11.14.


Fel akarja építeni a falat a mexikói-amerikai határon, fizetést nem fog felvenni, az ISIS elleni lépéseiről pedig továbbra sem mond semmi konkrétat, derült ki a kedden megválasztott elnök, Donald Trump első nagyinterjújából, amit a hagyományokat tartva a CBS 60 Minutes műsorának adott pénteken, de csak vasárnap este került adásba. Trump Clintonékat és Barack Obamát is dicsérte, de az nem derült ki egyértelműen, hogy akar-e különleges ügyészi vizsgálatot volt ellenfele ellen...

A konkrét tervezett intézkedéseiről nem derült ki sok újdonság, és számos részlet továbbra is homályos. A kongresszusi republikánus vezetőkkel három téma prioritását illetően volt nagy egyetértés, de ez is kiderült már csütörtökön: az egészségügy, a bevándorlás és az adócsökkentés kérdésében.
  • Az interjúban megerősítette, hogy fel akarja építeni a falat a mexikói-amerikai határon, bár az sincs kizárva, hogy bizonyos helyeken ez csak egy kerítés lesz, noha szerinte a fal lenne a jó megoldás. Ha ez megvan, akkor azokat, az államokban illegálisan tartózkodó embereket, akik bűncselekményeket követtek el, vagy szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban, bűnöző bandák tagjai, drogkereskedők, hazaküldik, vagy bebörtönzik. Majd megnézik, hogy mihez lehetne kezdeni a többiekkel, akikkel amúgy semmi baja nincsen, állította.
  • Az Obamacare-ről már a Wall Street Journalnek elmondta, hogy egyes elemeit esetleg megtarthatja az Obamával folytatott megbeszélés hatására. A CBS-nek azt hangsúlyozta, hogy senki sem marad bajban átmeneti időszakban, ellenben jobb egészségügyet ígért kevesebb pénzért.
  • Egyelőre nem adott választ arra a kérdésre, hogy a helyén marad-e James Comey FBI-igazgató, aki a kampány hajrájában többször is középpontba került. Előbb 11 nappal az elnökválasztás előtt bejelentette, hogy újranyitják Hillary Clinton emailügyét, majd 2 nappal a szavazás előtt azt is, hogy az ügyet lezárták, továbbra sem javasolnak vádemelést a volt külügyminiszter ellen. Trump azt mondta, hogy tiszteli Comeyt, és beszélni akar majd vele.
  • Az LGBTQI-közösségről azt mondta, hogy a republikánus konvención is külön kiemelte és támogatta őket. Lényegtelennek nevezte, hogy ő maga támogatja-e a melegházasságot, mivel a legfelsőbb bíróság már egyértelmű állást foglalt a kérdésben, amikor legalizálta azt.
  • Trump elmondta, hogy nem fogja felvenni az elnöknek járó évi 400 ezer dolláros fizetést, csak azt az egy dollárt, amire a törvény kötelezi.
  • Azt is kijelentette, hogy adóbevallását majd a megfelelő időpontban hozza nyilvánosságra – ez ugyanis az egész kampány alatt nem történt meg –, de szerinte a választás eredménye is megmutatta, hogy ez mennyire érdekli az embereket.
  • Attól még, hogy nyert, nem változtatja meg a véleményét arról, hogy bizonyos pontokon probléma van a választási rendszerrel.
  • Szóba került a közösségi média szerepe is a választásban, Trump szerint ez egy jó módja a kommunikációnak, és segített is neki nyerni. Azt ígérte, hogy ha használni is fogja elnökként a Twittert, akkor is visszafogottabban, mint a kampányban.
  • Amikor a műsorvezetőnő az ISIS elleni stratégiáról kérdezte, megint azt mondta, hogy nem árulja el, hogyan akarja legyőzni a terrorszervezetet. A tévévitákon is azzal érvelt, hogy szerinte nem szabad előre kiadni a haditervet, amiről megint áttértek arra, hogy vajon úgy gondolja-e, hogy többet tud a tábornokoknál, és a válasza egy kis kerülővel megint igen volt. „Az a lényeg, hogy megszabadulunk az ISIS-től" – mondta...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.