2016. november 25., péntek

TV2 "TÉNYEK" - ÍGY VÁLT A CSATORNA POLITIKAI FEGYVERRÉ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.11.25.


Míg korábban a TV2-t kereskedelmi médiumként aposztrofálhattuk, ma már inkább „a kormány szócsöve” kategóriába illik. A csatorna az akkori közúti balesetekről, gyilkosságokról és édes pandamacikról szóló riportok mellett, a korábbi tendenciához képest egyre nagyobb arányban tudósít politikai hírekről, sőt úgy tűnik áttért a karaktergyilkosságok és hírhamisítások dimenziójába.

Az Andy Vajna tulajdonában lévő, állami hitelből vásárolt, egyre csak növekvő TV2-csoport lejárató-hitelrontó riportjaival inkább megszegi a médiaetika szabályait annak érdekében, hogy a kormány malmára hajtsa a vizet. Vona Gábor lejáratási kísérlete után többen is feljelentették a csatornát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálatot indított az ügyben.

Kegyvesztettből kereszttűzbe

Spéder Zoltán, a kormány által támogatott milliárdosból vált egy csapásra kegyvesztett célponttá. Spéder internetes hírportálja, az Index írt arról, hogy a sportsérülése után spirituális útra tért Orbán fiút a terrorelhárítás hozta haza Ugandából. Későbbi kommunikáció szerint ez meg sem történt, mivel a miniszterelnök családjában ez milyen példát mutatna, de ez a cikk pont elég volt arra, hogy összeboruljon az addig gondosan építgetett kártyavár. Bankja, az FHB folyamatosan pénzszűkében volt, korábban a kormány törvényt is írt kifejezetten azért, hogy neki kedvezzen, így a piaci torzítást kárként megélők is rendre ellene fordultak. Lázár János barátsága sem volt elég, hiszen össztűz alá vonta Spédert a habonyizált Lokál és a Vajna-féle TV2.

Nemcsak paparazzo-fotókkal és magánjellegű információkkal próbálták kellemetlen helyzetbe hozni, hanem szándékosan manipulált felvételeket közvetítettek. Így lett a kolléganőnek köszönésképpen adott pusziból csókjelenet, a 35 milliós luxusverda valójában 10 milliót ér, a sorscsapásként tálalt súlyos operáció egy sima vakbélműtét volt.  Ebben a riportban Spédert „félmillió ember megtakarítására” pályázó pénz- és hatalommániás embernek ábrázolták, családos kolléganőjét pedig a szeretőjének állították be. Spéder ezt nem is hagyta jogi lépések nélkül: összesen 5,7 millió forint sérelemdíjat ítélt meg neki a bíróság a Tények című műsor róla készített riportja miatt. 

A Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett ítéletében ugyanis kimondta, hogy a műsorban valótlan állításokat híreszteltek az üzletemberről, és ezzel megsértették jó hírnevét, magánélethez és a magántitok védelméhez fűződő jogait. ..

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.