2016. november 13., vasárnap

VISSZAUTASÍTOTT SEGÍTSÉG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.11.13.


Nagyon nehéz olyankor, mikor a probléma nyilvánvaló, az ember segítene, de elutasításba ütközik. Még nehezebb ez, ha olyan emberről van szó, aki egyedül van, elszigetelődve a közösségtől. Mert szinte előre látszik, baj lesz, és mégsem enged. Elzárkózik mindenkitől.

Előre bocsátom, a történet nem cigányokról szól. Az emberek könnyen ítélkeznek…. ha piszkos, már csak cigány lehet. Ha iszik, akkor is. Ha lenyúlja, kihasználja a másikat, akkor is. Talán azért van ez, mert így kényelmesebb. Általánosítva mindig kényelmesebb kirekeszteni, gyűlölködni. Szemtől szembe már nem olyan egyszerű. Mert akkor a sztereotípiákból épített fal hirtelen leomlik, és marad az egymás szemébe nézés, amiben már csak az egyéni történetek értelmezhetők. Ott már elkerülhetetlen a belegondolás: én mit tennék, ha ebbe a helyzetbe kerülnék? Ott már kevesen tudnak félrefordulni, és köpni egyet.

Az asszonyról nem sokat tudunk, bár a közösség perifériáján van, kapcsolódik hozzánk, de többnyire nem beszél, inkább passzív jelenlevő. A faluban sem töri senki a fejét, vajon hogy került ebbe a helyzetbe… Megszokták, itt van, ilyen. Valaha volt családja, férje, gyerekei. A férje meghalt, a gyerekei nem tartják vele a kapcsolatot, más rokonai nem keresik. Egy üresen álló ház áram és víz nélküli melléképületében él, egyedül.

Nyilván volt oka, hogy így alakult az élete. Leginkább az ital, ami nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is megnyomorította, emlékeszem, mennyire megrémültem, mikor először megláttam a lábfejét, ami egy esés miatt eltört, és természetellenes irányban forrt össze, egy életre elvéve a lehetőségét, hogy valaha normális lábbelit húzzon fel. Mert orvoshoz akkor sem ment.

Próbáltuk persze segíteni mindig őt is. Emlékszem, hogy örült, mikor, kapott pl. egy napelemes lámpát, ami lehetővé tette, hogy este némi fény legyen a szobában, akkor tudtam meg, hogy szeret olvasni, leginkább romantikus regényfüzeteket. A rendezvényeinken többnyire részt vesz, láthatóan jól is érzi magát, egyszer a kézműves tevékenységbe is beszállt, tud sálat kötni, aztán ezt is elhagyta. A közmunka óta, mivel őt is behívják, nem jön a kerti munkára, biobrikett-készítésre sem, minek is jönne, ott a könnyű munkáért is jár a pénz.

Az utóbbi időben rémes állapotban van. Mindkét lába oszloposra dagadt, alig tud menni. Sosem volt túl rendezett a külseje, de most kifejezetten ápolatlan, az arca csupa korom. Ha megyünk hozzá, kijön, de be nem enged. Végre elment az orvoshoz, aki a kórházba akarta utalni, de nem ment...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.