2016. december 23., péntek

2016 LEGNAGYOBB ÁTVERÉSE: TRUMP MILLIÁRDOSOKBÓL ÁLLÓ KORMÁNNYAL TENNÉ NAGGYÁ AMERIKÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD iSTVÁN
2016..12.23. 


A kampányában azt ígérte, hogy „lecsapolja a washingtoni mocsarat”, vagyis megszabadul az amerikai politika és gazdaság korrupt összekapcsolódásáról, és végre elkezd az átlagemberek érdekében kormányozni. Ehhez képest Donald Trump az amerikai történelem leggazdagabb kormányát válogatta össze, az előzetes becslések szerint kabinetjének tizenhét tagja összesen annyi vagyonnal rendelkezik, mint az amerikai háztartások legszegényebb harmada együttvéve. Érdemes tehát gyanakvónak lenni, amikor egy jobboldali populista – ráérezve a korszellemre – azt ígéri, hogy értünk fog kormányozni!

A november 8-i meglepetésszerű győzelme óta a milliárdos ingatlanmágnás sorra nevezi meg azokat az embereket, akik januártól valamilyen pozíciót fognak betölteni kormányában. Az eddig nyilvánosságra hozott nevekből nem csak annyi derül ki, hogy Trump nem kedveli a bajszos férfiakat, hanem az is, hogy imádja a magához hasonló fehér, milliárdos férfiakat. Kabinetjében eddig négy nő és két kisebbségi kapott helyet, a többség kiérdemesült, 60 év fölötti dúsgazdag fehér férfiből áll. Az új csapat, még ebben a nem befejezett stádiumában is jócskán ráver az Egyesült Államok eddig leggazdagabb kabinetjére. Az ifjabb Bush első kormányát a sajtó „milliomosok csapatának” nevezte, hiszen tagjainak összesített vagyona valahol a 250 millió dolláros magasságban állt. A Trump-grémium eddigi számítások szerint ennek az összegnek a többszörösével rendelkezik, a különböző becslések valahová 9-14 milliárd (!!) dollár közé lövik a tagok összvagyonát. Nem csoda hát, hogy a demokratikus szocialista Bernie Sanders nemrégiben „a milliárdosok kabinetjének” nevezte a januártól hivatalba lépő amerikai végrehajtó testületet.

A kormány összetételét illetően már rengeteg kritika megfogalmazódott, amelyekre Trump győzelmi turnéjának iowai állomásán így reagált: „Egy napilap kritizált engem, és azt mondta, miért nem tudok szerényebb megélhetésű embereket kinevezni. Azért, mert olyan embereket akarok, akik már vagyonra tettek szert. Mert most ők értetek tárgyalnak, oké?”

Az említett napilap a New York Times volt, amely szerkesztőségi állásfoglalásában azt firtatta, vajon tényleg az Egyesült Államok és polgárainak érdekeit vagy épp saját üzleti érdekeiket fogják ezek az újdonsült kormánytisztviselők képviselni.

És a kérdés teljesen jogos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.