2016. december 14., szerda

A JÓGA NEM FITNESS!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.12.14.



Interjú Kéri Mónika jógaoktatóval:
 - A jóga egyre közkedveltebbé válik, de sok helyen ez mozgásra fókuszáló, a jógát tornagyakorlatokká silányító tanfolyamokat jelent. Számodra mi a jóga lényege? 
- A jóga valóban helyreállítja a test eredeti egészséges, szépséges mivoltát, de ez csak a kezdet, hiszen a mozgás melletti erős belső figyelem összekapcsolva egy mély-harmonikus légzéssel új dimenziókat nyit meg az egyén számára. Ilyen közhelyek, mint belső nyugalom, nagyobb életöröm megélése, valódi szeretetre való képesség, vitalitás növekedés valósággá válik az egyén számára. Képes túllépni a személyiségének a korlátain. 
-  Miért érdemes jógát tanulni? Kinek, mikor és miben tud segíteni?
- Először érdemes megtapasztalni az egészséges test adta előnyöket, milyen érzés mikor a test erős, rugalmas, és a saját legjobb formáját hozza. Bármely életkorban és bármilyen testi állapotban elkezdhető, legyen szó egy profi sportolóról, aki a jóga által a saját sportjában további fejlődést tud elérni, vagy legyen szó egy igen súlyos betegről, aki szinte alig tud mozdulni. Más módszerekkel, más ritmusban haladva, mindkettőnél nagy változás következik be a jóga rendszeres gyakorlása révén. De a testi változás csak egy kis aspektusa annak, amit a jóga indukál az egyénben. A rendszeresen (hónapok, évek óta) jógázó tanítványaim visszaigazolják, hogy kihat az emberi kapcsolataikra (sokkal boldogabbak), a munkahelyi területekre (férfi jógázok stresszmentes tárgyalásokról, könnyebben megélt, nagyobb sikerekről számolnak be).
-  Te kifejezetten női jóga oktatással foglalkozol.  Létezik külön női és férfi jóga és ha igen, akkor miben áll a különbség?

- A jóga univerzális, egyformán hat a Férfire és a Nőre. De alapvetően a Női Testnek a mozgatása, ugyanúgy lágyabb, finomabb, a mozdulatok szépségesebbek, mint ahogy a Női minőség lényegi eleme: a Finomság, a Lágyság, a Szépség. A Női Test ereje más, mint Férfi Testé, a Női Test gyermeket hord ki, ezért a Női területek másmilyen mozgatására és belső figyelmére koncentrálunk. Amíg a Férfi Test Erős, szereti a kihívásokat, célokat, erőnlétet, ezért itt a gyakorlatok másmilyen formát igényelnek. Az ellazítás, ellazulás képessége mindkét nemnél nagyon fontos, hogy a mai rohanó világunkban mindkét nem megpihenhessen, regenerálódhasson.  A teljes ellazulás eléréséhez másmilyen technikákat kell alkalmaznom a Hölgyeknél, mint az Uraknál. A tapasztalatom az, hogy a Férfiaknak nagyon gyors, hatékony változást szokott indukálni, mert kitartóak, célorientáltak, és otthon reggelente munka előtt tényleg gyakorolnak. Nőknél ezt a napi gyakorlást nehezebb elérni a család, gyerekekre való figyelem miatt, nekik sokszor jobb, ha eljönnek otthonról. A Férfiaknál szinte mindig kizárólag magánóra keretén belül dolgozunk együtt, hiszen az elején egy sikeres férfinek nehéz egy csoportba bemenni. Magánórán megtapasztalják, hogy nem számít a hajlékonyság, nem az a fontos, hogy a testük mennyire hajlékony, hanem az, hogy magukhoz képest milyen gyors ütemben képesek változni, és sokkal jobban érezni magukat a testükben, elmúlik a derékfájás, jobb lesz a testtartásuk, és sokkal jobban megy az egyéb sport is nekik (tenisz, futás, foci...). Ami, majdnem minden esetben megtörténik, hogy rájönnek, hogy ők a jógában is jók, sikeresek, pedig előtte azt gondolták, ez olyan messze áll tőlük... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.