2016. december 26., hétfő

A LŐTÉR AZ ÚJ STADION (CSAK SOKKAL ROSSZABB)

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DÓSAMARIANN
2016.12.26.



Épp azon a héten hallottam először a kormány lőtérépítési programjáról, amikor két olyan családdal is beszéltem, akiket az elmúlt évben lakoltattak ki az önkormányzati lakásukból, mert nem bírták fizetni a lakbér és rezsi terheket. Bárcsak lenne olyan hét, amikor nem értesülök ilyenről. De persze a kormány nem a lakhatásra szán 27 milliárd forintot, hanem az erőszak kultúrájának építésére.

Első gondolatom Dino Buzzatti Hajtóvadászat öregekre című novellája volt:
“Olyan idők jártak, amikor a negyvenen felüli férfi kétszer is meggondolta, mielőtt éjnek évadján kimerészkedett az utcára. Negyvenen felül öregnek számított mindenki. Az új generáció pedig utálta, megvetette az öregeket. Kegyetlen, sötét harag bujtogatott: unokát a nagyapa, fiút az apa ellen. Mi több, afféle klubok alakultak, társaságok, közösségek, melyeket az öregek iránti vak gyűlölet tartott össze; mintha azok volnának felelősek az elégedetlenségükért, búskomorságukért, kiábrándultságukért, boldogtalanságukért – mind e nyűgökért, melyek olyannyira jellemzőek az ifjúságra, mióta csak világ a világ. Éjszakánként aztán nekivadultak a bandák, főleg a külvárosokban; öregeket vettek űzőbe. Ha sikerült nyakon csípniök egyet, rávetették magukat, ütötték-verték, lemeztelenítették, megkorbácsolták, bemázolták festékkel, majd úgy hagyták, egy fához vagy lámpaoszlophoz kötözve. A kegyetlen szertartás őrjöngésében nemegyszer még tovább is mentek; a reggeli járókelők ilyenkor megcsonkított holttesteket találtak itt is, ott is az utcán.”

Miért kellene csak simán feleslegesen elkölteni milliárdokat (például stadionra vagy polgármesteri hivatalok előtti térkövezésre vagy bicikliútra lerakott díszburkolatra), amikor úgy is elkölthetjük feleslegesen, hogy közben még az erőszak kultúráját is építhetjük?

Orbán Viktor még a nyáron jelentette ki egy dunaújvárosi audiencián, hogy a kormány rövid távú (!) célul tűzte ki magának, hogy mind a 175 magyarországi járásban legyen lőtér (plusz vívóterem és lovas központ). Állami lőtér, ahol bárki kedvére tökéletesítheti lövőtudományát. Erre a következő három évben 27 milliárd forintnyi közpénzt fognak elkölteni, amiből a tervek szerint 197 lőtérnek kell kijönnie. A miniszterelnök sportos nemzetünk túlsúlyával és betegességével indokolta mindezt, bár ezek alapján nekem nem világos, hogy akkor 50 méteres medencéjű uszodákat miért csak a megyei jogú városokba ígért ugyanekkor, hiszen az úszás szinte biztosan legalább annyira átmozgatja a testünket, mint az M16-os gépkarabély...

1 megjegyzés:

  1. A szerző teljes tévedésben van, ami az "érveit" illeti.

    Szögezzük le rögtön az elején, hogy a lőtérprogram tényleg baromság. De hogy miért, azt Kolbert András már jól összeszedte az Indexen:

    http://index.hu/belfold/2016/12/23/polgarmestergyilkos_otlet_a_197_uj_loter/

    Summa summarum: a fegyvertartás a jogi szabályozás nyakatekertsége és a költségek miatt nem elérhető annyi ember számára, hogy az indokoljon 200 új lőteret. Ennyi.

    Minden más, pl hogy "az erőszak eszközeinek és kultúrájának terjesztése" meg hogy "közpénzből adunk fegyvert boldog-boldogtalan kezébe" csak libsi hisztériakeltés.

    Finnországban például sokszorosa a lakosságnál található fegyverek száma a magyarországinak. Akkor most Finnországot áthatja az erőszak kultúrája?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.