2016. december 10., szombat

A REUTERS VÁLOGATÁSA 2016 LEGJOBB SAJTÓFOTÓIBÓL (115 FOTÓ)

MAI MANÓ HÁZ BLOG
Szerző: Mai Manó Ház / REUTERS
2016.12.08.


A Reuters hírügynökség nemrég publikálta 2016 legjobb sajtófotóiból készített válogatását, melyek az idei év emlékezetes pillanatait a riportfotók segítségével idézik fel újra. Riportfotónak a reprodukált, sajtóban közölt fényképeket tekintjük. A fogalom az angol report (beszámoló, tudósítás) szóból származik. Nyelvünkben kezdetben az angol szóalakot, majd annak „magyarított” változatát a ríport-ot használták. A ma élő szóalak először 1884-ben jelent meg nyomtatásban. A 20. század elején jelentősen megváltozott a fogalom. A fotóriport mai értelemben egy sajtóban közölt képes beszámoló valamely aktuális eseményről, amely a fotografálás sajátos eszközeivel, önállóan közli a híranyagot; a képaláírás csak az esemény adatait tartalmazza. – olvashatjuk Szilágyi Gábor A fotóművészet története. A fényrajztól a holográfiáig című könyvében.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ma már szinte biztosra vehetjük, hogy az év fotóit bemutató válogatásokban szinte mindig túlsúlyban lesznek az erőszakot, halottakat ábrázoló néha sokkoló képek.
A Reuters szerkesztői öt kategóriába válogatták a fotóriportereik által készített idei képeket, az első képre kattintva a 2016-ban készült, állatokat ábrázoló legjobb fotókat, a másodikra kattintva a természeti katasztrófákról készült válogatásukat, míg a harmadik képre kattintva egy egészen furcsa összeállítást láthattok 2016 különös fotóiból. A negyedik sorozatban a szórakoztatóipar, az utolsó, ötödik galériában pedig a sport a téma:

ITT TEKINTHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.