2016. december 17., szombat

AKIKBŐL BŰNBAKOT LEHET CSINÁLNI - KÓRHÁZI TAKARÍTÓK AZ EZER SEBBŐL VÉRZŐ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.12.16.


„49 éves vagyok. Korábban egy iskolában dolgoztam, de aztán átjöttem ide, mert jobb volt a fizetés. Néha rémálmaim vannak.”

Bea takarítónő. Egy budapesti kórházban dolgozik, négy éve. Még véletlenül se szeretné, ha kiderülne, hogy melyikben. Most meg pláne nem, a botrányok miatt. Félti az állását, fél a felelősségre vonástól. Joggal – teszi hozzá, mert még ő is érzi, hogy a történetek, amiket mesél, és amiktől néha ő maga is elborzad, veszélybe sodornák az állását.

A Dél-pesti Kórház mosdójában öt napig feküdt egy holttest, mielőtt rátaláltak. Napokig szörnyülködött a sajtó, hogy történhet meg ilyen. Azonnal felelősöket kell találni, azonnal meg kell reformálni az egészségügyet – ez volt a konklúzió. Aztán alig néhány nappal később egy győri kórházban hasonló tragédia történt. Alapvető, rendszerszintű hibáról van tehát szó, ami nyilván bonyolult, rengeteg tényezőből áll, és valóban, azonnali megoldást követel. Mert senki sem halhat meg egy kórház mosdójában úgy, hogy napokig nem találják meg.

Mégis megtörtént, kétszer is.

Az ügyben egyedül érdemben megszólaló kormányzati szereplő, Ónodi-Szűcs Zoltán kifejtette, hogy szerinte nem a magyar egészségügy okolható az esetekért. Az egészségügyi államtitkár szerint ugyanis sokkal inkább az a probléma, hogy vannak olyan mellékhelyiségek Magyarországon, ahova emberek beszorulhatnak. Emellett fontos kérdésként azt is kifejtette, hogy hogyan volt ellenőrizve a külső cég által végzett takarítás - így hárítva át a felelősséget az omladozó egészségügyről egyből a takarítással megbízott cégre. Az államtitkár szavaiból egyetlen egy dolog fontos: felhívta a figyelmet arra, hogy bizony, egy egészségügyi intézményben nem csak orvosok és ápolók vannak. Hanem sok más ember is, akiknek a munkakörülményei szintén fényévekre vannak az ideálistól. Csakhogy ma a kórházi kisegítő személyzetnek egyetlen lehetősége van arra, hogy bekerüljön a hírekbe, és ez sajnos az a pont, ahol bűnbakot csinálnának belőlük egy olyan rendszerben, amely ezer sebből vérzik. Beszéljünk tehát egy kicsit róluk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.