2016. december 22., csütörtök

ÁLLAM ÉS ÁLLAM

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.12.22.



Mármint, Amerikában. Mert, ugye, nálunk teljesen elképzelhetetlen, hogy az állam szembekerüljön a saját érdekeivel, mondhatni, ilyen nincs is. De mi folyik tulajdonképpen az Egyesült Államokban? Az elektorok megválasztották Trumpot és lassacskán szervezi is, alakítja a jövendő kormányát: mondhatni, minden üzemszerűen működik.

Legalábbis látszólag. Ugyanis a valóságban nagyon komoly, rendszerszintű problémák vannak. Ilyen elnök még nem volt: az esküt még nem is tette le, de már külpolitikai problémákat kreál, főleg Ázsiában. Értelmes ember feltételezné, hogy a jövendő vezető legalább az ország általános érdekeire tekintettel lenne, de mintha ennek az ellenkezőjét tapasztalnánk – és a világ döbbenten figyeli a fejleményeket.

A legdöbbentebbek maguk az amerikaiak.

Itt egy több, mint kétszáz éves hagyomány látszik megtörni. Éspedig az, hogy az Amerikai Egyesült Államok külpolitikai-katonapolitikai gyakorlata illeszkedik az állam érdekeihez.

Trump a jelek szerint úgy gondolja, hogy a világ többi részének kell alkalmazkodnia az ő döntéseihez, neki ezzel szemben senkihez sem kell.

Hiszen Chuck Norris is oda ül a moziban, ahova csak akar.

A jelek arra mutatnak, hogy Trump gyakorlatilag nem Kínának, hanem az amerikai Alkotmánynak és a kormányzati rendszernek a legnagyobb ellensége. Ez mifelénk nem volna meglepő, van gyakorlatunk csalatásban és fenében, de egy amerikai számára evidencia, hogy az elnök jót akar az Államoknak és jót akar neki is, személy szerint.

A probléma a következő.

A következő elnök – mint az elmúlt hét több példája mutatja – szembe megy az Állam érdekeivel, amennyiben államnak a polgárok közösségét nevezzük.

Azonban az államapparátus távolról sem azonos magával az Állammal.

Ebből következően az állam és az Állam igazgatása között nagyon hamar ellentmondások fognak felmerülni, amint azt a kínai-tengeri incidens során láthattuk is.

A gazdasági-katonai-tudományos platform, ami naggyá tette Amerikát, sosem fog elfogadni indulatból hozott döntéseket.

És hát Trump döntései indulatból születnek. Most az Egyesült Államok ott áll, mint falu, bolond pappal, ahogy az orosz mondaná...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.