2016. december 19., hétfő

ÁNGYÁN JÓZSEF ÚJABB TALÁLMÁNYA A FEJÉR MEGYEI TERMŐFÖLDEK RABLÓPRIVATIZÁCIÓJÁRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.12.19.


Az állami földek Fidesz-közeli nagyvállalkozók kezére játszása régóta tervezett és sebtében lebonyolított folyamat volt a volt vidékfejlesztési államtitkár szerint. A földárverések Fejér megyei végleges adatainak részletes elemzése mellett ezúttal megoldásokat is ajánl Ángyán József, az agártárca egykori államtitkára a legfrissebb tanulmányában. A tanulmányt teljes egészében elolvashatja az Átlátszón.

A 2016-os év talán legnagyobb horderejű, hosszú távon is meghatározó kormányzati lépése az állami földvagyon privatizációja volt. Ángyán József, a második Orbán- kormány vidékfejlesztési államtitkára a legelejétől fogva erősen kritizálta a folyamatot. Az agrárügyekben nagy tekintélynek örvendő professzor a földprivatizációs folyamat különböző állomásainál részletes, tudományos igényességgel készült tanulmányokat tett közzé véleménye alátámasztására.

Korábbi cikkeink a Fejér megyei földügyekről

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”


A folyamat lezárultával most a Fejér megyei adatok részletes elemzését tett közkincsé Ángyán.

A Fejér megyei összefoglaló adatokból az látszik, hogy a kalapács alá került állami területek mintegy kétharmadát, összesen 19.430 hektár méretű 334 darab birtoktestet 43 érdekeltség szerezte meg.

A legtöbb birtoktestet két család: Antalffyék és Zimmermannék, a Csákvári Mezőgazdasági Integrációs Zrt. vezérkara, és a cégük alkalmazottai vásárolták meg.

Szorosan mögöttük van a listán Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor gyermekkori jó barátja, és Felcsút polgármestere. A Mészáros família a felcsúti polgármester és azonos nevű fia, valamint felesége, két lánya és testvére révén több mint másfélezer hektár földet privatizált.

Ángyán rámutatott arra is, hogy a legnagyobb nyertesek körében a liciteken nyertes árajánlatok szinte kivétel nélkül megegyeztek a kikiáltási árral. Ezt azzal magyarázza a professzor, hogy vélhetően a területeket egymás közt előre felosztották az általa helyi kiskirályoknak és, politika-közeli földesuraknak aposztrofált licitálók..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.