2016. december 22., csütörtök

AZ OROSZ PROPAGANDA CÉLJA, HOGY MEGOSSZA A NYUGATI TÁRSADALMAKAT, AKI ELHISZI, AMIKET MONDANAK, AZ SAJÁT MAGÁNAK ÁRT


444.HU
Szerző: erdelyip
2016.12.22.



A nagyszüleim 1956-ban a szovjetek elől menekültek el Magyarországról (...) nem dolgozhatok olyan helyen, ami megpróbálja tisztára mosni, amit Putyin csinál.

A többi között ezekkel a szavakkal mondott fel 2014. márciusában élő adásban a Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz hírtelevízióban Liz Wahl, a csatorna egyik tudósítója.

Wahl 2011. szeptemberétől, több mint két éven át dolgozott az amerikai RT-nek, és idén december elején az Antall József Tudásközpont meghívására járt Budapesten egy orosz propagandáról szóló konferencián. Azután beszélgettem vele.

Nem úgy működik, hogy besétálsz, és látod, hogy ez egy propaganda-gépezet. Nekem azt mondták, hogy itt olyan témákkal foglalkozunk majd, amikkel a hagyományos, mainstream média nem, olyan embereknek adunk hangot, akiknek eddig nem volt. Ez kifejezetten vonzó volt.”

Így emlékszik vissza 2011-re Wahl, amikor az RT-nél kezdett dolgozni. Tetszett neki az Al-Jazeera arab hírtelevízió angol változata, azt mondták, hogy az RT amerikai kiadása is ilyen lesz.

Eleinte arról volt szó, hogy mutassák be az amerikai, illetve nyugati intézményrendszer hibáit, amikkel a média nem foglalkozik eleget. A börtönrendszer, és benne a kisebbségek problémáit, a drogháborút, az igazságtalan kötelező börtönbüntetéseket. Sokat foglalkoztak Julian Assange-zsal, akit radikális igazságharcosnak tartottak, de Edward Snowden is ünnepelt szereplő volt náluk.

Nagyon sok témával lehetett őszintén, teljesen korrektül, kiegyensúlyozottan foglalkozni. Persze az egésznek az volt a lényege, hogy mutassuk: Amerika sem jobb, mint Oroszország. Ott is megvannak a problémák a demokráciával, a szólásszabadsággal, rendszeresen vannak tüntetések, tiltakozások a hatalom ellen, tehát valójában nincs is az Egyesült Államoknak semmilyen morális felsőbbrendűsége.”

Aztán ahogy a csatornánál dolgozott, egyre jobban látszott számára is az öncenzúra, amit a rendszer kitermel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.