2016. december 16., péntek

EGY ABERRÁLT FASZAGYEREK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.16.



A "faszagyerek" nem más, mint Orbán Viktor, aki egyben "geci" is, mint tudjuk, egykori barátja és legjobb ismerője szíves közlése szerint. Orbán Viktor a 888.hu "Ki a faszagyerek?" sorozatában adott interjút, olyan kiválóságok után, mint az antirasszista Bayer Zsolt, a városvédő és faültető Tarlós István, és az amerikai lobbista Connie Mack, aki egymillió dollárért hazudik Orbánról Washingtonban.

Évek óta képtelen vagyok Orbán interjúit és beszédeit elolvasni a töménytelen demagóg hazugság miatt. Ezúttal azonban rászántam magam, mert éppen azért hazudozhat bármit, mert a hazugságait nem leplezik le. Az alábbiakban ízekre szedem Orbán szövegét, hogy megmutassam, miket hazudozik ez az ember. Ennek alapján rajzolom meg a felcsúti "faszagyerek" portréját, hogy mindenki lássa, kivel állunk szemben, s mindenki megértse, mi áll az antiliberális hazugságok mögött.
*
Orbán az első válaszában a diktátorok pszichológiai jellemzőjéről, a paranoid skizofrénia okáról beszél. Ez a kisebbrendűségi érzés és az abból fakadó kompenzáció, ami egy idő után kiépíti a diktátorokra jellemző beteg személyiséget. Azt mondja Orbán, hogy "földrajzilag is a ködbe vesző végekről jöttünk", "aztán persze megértettem, hogy mindent meg lehet tanulni. Ha nagyképűsködnek az évfolyamtársaid, akkor el kell olvasni azt a tíz könyvet, megnézni azt a húsz-harminc filmet, amivel le vagy maradva, majd utoléred őket. Ezek nem igazi problémák, ezek mind megtanulhatóak. A karakter az, ami nem tanulható."

Máris megvan, mivel jobb azoknál, akik nem "földrajzilag is a ködbe vesző végekről jöttek". A karakterben. A tudás nem számít, a karakter a fontos. Ám Orbán téved, amikor azt gondolja, hogy a tíz könyv segített. Ezért kell egész életében kompenzálnia, mindenkit elnyomnia, mert a tíz könyv nem segített. A probléma pedig éppen azzal a karakterrel van, amelyre büszke. Ez a karakter egy ideig megfelelési kényszerben szenved, majd amikor látja, hogy nem tudja a hátrányát leküzdeni, azt agresszióval helyettesíti. Teóriát gyárt abból, hogy nem kell megfelelni azoknak a normáknak, amelyeknek nem tud. Egész élete ezekkel a normákkal szembeni harccal telik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.