2016. december 7., szerda

ENNYIT AZ "ELITELLENES LÁZADÁSRÓL"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.06.


A liberális kommentárok és az amerikai elnökválasztást a világtendencia részeként láttatni akaró szélsőjobboldali propaganda szerint Trump győzelme az "elit" elleni lázadásról szól. Az "elitellenesség" azonban a szélsőjobb kódja. Eltakarja ennek a "világtendenciának" a lényegét. Trump leendő kormányzata mindennél jobban az elit tagjaira támaszkodik. A gyűlöletkeltés a hatalomra jutást szolgálta.

Az "elitizmus" ellentéte a "populizmus". Az elitellenesség populizmus. A populizmus azonban hazugság, olyan ígéretek tömege, amelyek soha nem teljesülnek. A kiindulópontja hamis, a célja megtévesztő. A populizmus a tényeket figyelmen kívül hagyó emberek mentsvára. Maga a hazugság, a populizmus életképtelen ígérethalmaz. Ez a mostani világtrend iránya. Megfeledkezve arról, hogy ez micsoda.

A hazugság az, hogy a népet a szélsőjobb képviseli, és azzal azonos. A népet pedig az "elit", a liberális demokratikus rendszer fosztja meg attól, hogy érvényesítse az akaratát, az "elit" sajtója és szabályai korlátozzák és nem engedik felszínre jutni az érdekeit. Ezért semmi mást nem kell tenni, mint az "elitet" elsöpörni, és akkor lesz igazi demokrácia és jólét. Ez a populizmus hazugsága. Ez a szélsőjobb ideológiája. A populizmus és az elitellenesség összeesküvés-elmélet.

A világ fasizálódását a szélsőjobb propagandája a lecsúszott középosztály jogos elégedetlenségének és elitellenes lázadásának mutatja. Ezzel fedi el valódi jellegét, és teszi elfogadhatóvá a nyilvánosság számára a szélsőjobboldal antiliberális programját. Miközben a rasszisták és antiszemiták pontosan tudják, miről van szó, és az "elit" kódja alatt mit támadnak.

Nagy elméletek születnek arról, hogy az elit elszakadt az alsóbb társadalmi rétegektől, amelyek ezt nem tűrik. Emiatt választanak "elitellenes" politikusokat. Azt állítják, hogy nem a populista demagógia térhódításáról van szó, s nem igaz, hogy rasszisták és antiszemiták lennének a politikai korrektséget elutasító politikusok támogatói. Mindössze arról van szó, hogy az elit a politikai korrektséggel korlátozza a véleményük szabadságát.

Ebből azonban egy szó sem igaz:


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.