2016. december 18., vasárnap

EZ ITT NEM LENGYELORSZÁG

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.12.18.



A liberális, a baloldali, a konzervatív – vagy a jó ég tudja milyen jelzővel illethető – magyar ellenzéki értelmiség, a jól fűtött szobákban, a Facebookon ünnepli a lengyelek tömeges, nem csak a fővárosra, Varsóra kiterjedő tiltakozását az ottani ellenzék és újságírók parlamenti munkájának korlátozása ellen. Hozzáteszem: engem is beleértve. Arra utalok, hogy az első mondatba csempészett fanyarságot önmagamra is vonatkoztatom. Az én ernyedt tiltakozásaim sem lépik át azt a határvonalat, ami a magyar társadalom mozgásterét az ilyesfajta ügyekben évszázadokra visszamenően kijelöli.

Az 1514-es Dózsa parasztlázadás után minden felkelés – Bocskai, Thököly, Rákóczi – mögött inkább az urak birtokmegőrzési, birtokgyarapítási törekvése húzódott meg. Ebbe aztán itt-ott belesodorták alattvalóikat is. Szabadságharcos színezetet az adott a lázadásoknak, hogy a vagyonnal kapcsolatos követelések érvényesítése a Habsburgok ellenében lett volna lehetséges. Csoda-e, hogy ilyen előzmények után, a félszeg polgári forradalmat követő, sokak ellenkezésére szabadságharcba fordult 1848-at ódzkodva fogadta a zömmel jobbágyokból álló lakosság? A Kossuth-nóta máig töretlen népszerűsége a bizonyság rá, hogy a magyar nép nagy többsége nagyon is rendjén valónak találja, ha akkor sem kapkodja el a dolgokat, ha már egy legény sincs a vártán a haza, az ügy, vagy mit tudom én minek a védelmében. Ilyenkor is elvárja, hogy még egyszer üzenjenek neki…

A lengyelek tiltakoznak

Nem így lengyelek. Most is mekkora ribillió támadt egy pillanat alatt abból, hogy a kormányzó, konzervatív Jog és Igazságosság Párt a jövő évtől megtiltaná az újságírók többségének a szejm épületébe való belépést. Egy másik házban lévő sajtóközpontban jelölnék ki a helyüket, hogy ne zavarják lépten-nyomon a parlament tagjait. Szóval nagyjából olyan elvek alapján szabályoznák a lengyelországi média országgyűlési tevékenységét, amilyeneket nálunk Kövér László érvényesít meglehetősen szeszélyesen.

Nálunk Kövért legföljebb megmorogják ezért, de Lengyelországban, amikor az egyik ellenzéki képviselőt kizárták az ülésről, mert tiltakozott a sajtószabadság kilátásba helyezett megsértése miatt, a sajtó egy része „politikusmentes nappal” reagált. Nem közölt híreket a pártokról, mondván, hogy a tervezett parlamenti tájékoztatási korlátozás szűkíti az állampolgárok informálódáshoz való jogát, ami alkotmányellenes.

A sajtószabadság elleni támadás ellen tiltakoztak az ellenzéki Polgári Platform képviselői is, majd társuk kizárása miatt megszállták az üléstermet. Kívülről tüntetők is benyomultak az épületbe. Jaroslaw Kaczynskit, a hatalmat gyakorló párt parlamenti, illetve kormányzati tisztséget nem viselő, ám mindenható vezetőjét úgy kellett kimenekíteni. Közben a kormánypárt képviselői átmentek egy másik terembe és ott megszavazták a jövő évi költségvetést, amire az ellenzék azt mondja, hogy ez alkotmánysértő volt – vagyis egyfajta dominóelv szerint kezd alakulni a helyzet...

A magyarok nem mozdulnak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.