2016. december 2., péntek

GYÁRFÁS-MENTES ÖVEZET

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2016.12.02.


Gyárfás Tamásnak távoznia kellett a posztjáról. Nem volt más választása, s ha a konkrétumokról el is tekintünk, mert azokat szigorúan szakmai ügyként fogjuk fel, azért is mennie kellett, mert nem jött ki jól a versenyzőkkel.
 
Ez a látszólag személyes ügy valójában nagyon is szakmai. Egy szövetség vezetőjének nem csak az a dolga, hogy menedzselje a sportágát, hanem az is, hogy olyan feltételeket teremtsen, amelyben a versenyzők – mert hát a szurkolók mellett mégis csak miattuk van az egész – jól érzik magukat. Olyan nincs, hogy valaki úgy kiváló hadvezér, hogy nem állnak vele szóba a katonái.
 
Gyárfás tehát megy, de ettől még megmaradnak a problémák, mert Gyárfásnak nem azért kellett most távoznia, hogy utána pozitív változások jöhessenek. Gyárfásnak azért kell mennie, mert fölöslegessé vált, sőt, kifejezetten útban van. Még nem teljes a rendszer, talán az úszóké az utolsó jelentősebb szövetség, ahol nem a Fidesz által delegált pártkatona vezényli a parádét, ám Gyárfás egy ideje nem illik a képbe.
 
Gyárfás keménykezű üzletember, aki egy vizes vb-t, főleg, ha a kormány támogatását is maga mögött tudhatja, gond nélkül le tud vezényelni. De kormányzati hátszéllel, pénzzel és kapcsolati tőkével megtámogatva, mások is meg tudják csinálni a vizes vb-t, mások is tudják szállítatni az úszókkal a jó eredményeket.
 
Mások, akik Gyárfásnál sokkal megbízhatóbbak, kevésbé öntörvényűek, sőt egyáltalán nem azok. Az egykori Rolls Frakció slágere szerint mindenki alkalmas egy feladatra. Ehhez most hozzátehetjük azt is, hogy minden feladatra van alkalmas ember. Olyan, aki nem kérdez, nem szól vissza, hanem bólogat, amikor kell, és látszólag még ötletei is vannak.
 
Mert az majdnem mindennél fontosabb, hogy olyan ötletei legyenek, amelyekről képes elhitetni, hogy a gazda fejből pattantak ki. A diktatórikus rendszerek ugyanis nem kedvelik az önálló gondolatot és cselekvést. Ők azt díjazzák, ahol minden előre kiszámítható, mert nem csak azt szeretik tudni, hogy ki mit mond, hanem azt is, hogy mit gondol...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.