2016. december 27., kedd

HA TUDJÁK AZ ORSZÁGBAN, SŐT, ÉRZIK IS AZ EMBEREK, HOGY MENNYIRE HŰDEJÓ, AKKOR MI EZ A VERGŐDÉS?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.27.



...Ha tudják az országban, sőt, érzik is az emberek, hogy mennyire hűdejó, akkor egyrészt mi ez a vergődés? Meg másrészt is mi ez a vergődés? Harmadrészt: remélem, mindenkinek világos, hogy ki az ellenség, aki telhetetlen, dühös, irigy és hajtja a hatalomvágy? Hát mindenki más. Konkrétan mindenki, aki nem Orbán híve. Tehát az ország polgárai, akik nagyvonalúan összedobják Orbán fizetését (és ha csak azt, de szép is lenne), valamint Stefka István fizetését is. Bizony.

Szorosan ide tartozik egy másik cikk, mégpedig egy – Gulyás Gergely Fidesz alelnökkel készült – interjú. Lényegében ez is arról szól, amiről Stefka írása. A kormány mindenféle rendű-rangú élősködőjének mosdatása és síkosítása mindenek felett. Túl azon, hogy Gulyás – kevés sikerrel – igyekszik elmagyarázni, hogy az csak természetes dolog, hogy egy miniszter helikopterrel jár, mert ezt ő megteheti és senki ne várja már el, hogy egy miniszter úgy éljen, mint egy átlagember, alighanem megadja a magyarázatot a taknyon csúszó szervilizmus virágba borulására is.

„Vannak változások a magyar médiában, de összességében ma is nagyobb az ellenzéki, mint a kormánypárti médiumok látogatottsága. A napilapok piacán a két ellenzéki újságnak, a Népszavának és a Magyar Nemzetnek nagyobb a példányszáma, mint a Magyar Időké és a Magyar Hírlapé. Az internetes világban sehol nem vagyunk, ott az olvasottság alapján 80 százalékos a kormánykritikus portálok súlya. A tévés piacon az RTL Klub nézettsége magasabb, mint a TV2-é. Az ATV-nek és a Hír TV-nek külön-külön is magasabb a nézettsége, mint az Echo Televízióé, miközben együtt elérik a közmédia hírcsatornájának nézettségét is. Az újságírást befolyásolni ma nem az állam, hanem a tulajdonos képes”.

Igen, valószínűleg itt az eb hantja. És érdemes figyelni az akaratlan elszólásra: nem az ellenzéki média darabszáma, az ott foglalkoztatott újságírók száma magasabb. Tudjuk is, hogy nem. Nagyságrendileg több rádió, televízió, nyomtatott lap szolgálja a pártpropagandát, mint ahány nem szolgálja. Az ellenzéki média látogatottsága nagyobb. Tehát a hallgató, néző, olvasó – aki maga dönt arról, hogy mit olvas, néz, hallgat – még mindig nem a kormánypropaganda csecsén lóg, hanem van pofája önállóan dönteni. Az internetes területen sem azért van komoly elmaradása a fideszes agymosásnak, mert nincsen elegendő bértollnok és bértrollnok. Hogyne lenne. Egyik élő példa erre éppen a PestiSrácok, de hosszan lehetne sorolni a különféle 2-500 ezer forint havi fizetéssel honorált kormányblogokkal és egyéb kínlódásokkal.

A számolatlanul a pártpropagandába, annak média-ágába öntött közpénz ellenére sem képesek átvenni a vezető szerepet. És nem értik az okát. Pedig nem túl bonyolult. A közpénzen tartott propagandista soha a büdös életben nem tud úgy írni, mint az, aki meggyőződésből teszi. A propagandaoldalak siralmas olvasottsági adatait még nyugodtan el lehet osztani kettővel, olykor hárommal, mert ennyi azoknak az olvasóknak az aránya, akik nem maguktól kattintanak az adott oldalra, hanem fizetett kattintásról beszélhetünk. Tehát van a kormánynak a mi pénzünkből egy nagyon sok elemből álló, hihetetlen sok – pénzért bármit és annak az ellenkezőjét is megíró tollnoka -, iszonyú összegeket felzabáló, ám kevéssé hatékony gépezete. És ezt nem szeretik.

Hogy ne csak kritizáljak, hanem konstruktív is legyek, mondom a megoldást. Nem kell annyit lopni, hanem az ország javára kell fordítani a pénzt. Nem kell annyit hazudni, hanem becsületesen kell vezetni az országot. Akkor máris nem kell meggyőzni a polgárokat arról, hogy jól érzik magukat, mert ez automatikusan bekövetkezik. Ennyire egyszerű. Igaz, hogy akkor a Stefkától Bayeren, G. Fodoron át Lánczi-Friczig terjengő megélhetésiek kénytelenek lennének valami becsületes munkával megkeresni a napi betevőt, de nem olyan nagy áldozat ez, mint amilyennek tűnik. Egyszóval: nem lopni, nem hazudni és nyugodtan rá lehet bízni a nézőkre-olvasókra-választókra a többit. Akkor nem fordulhatna elő, hogy Stefka odáig fajuljon, hogy a Megváltóhoz kezdi hasonlítgatni az Orbán nevűt. Ismétlem: minden országban fixen annyi agyhalott van, amennyi. A többieket nem lehet lebeszélni a gondolkodásról. Akkor sem, ha ellenzékinek tűnő trollok naponta eltrombitálják, hogy az ilyen cikkeket úgyis csak azok olvassák, akik maguktól is tudják mindezt és minden nappal nagyobb az Orbán-egyház híveinek tábora. Ha ez így lenne, propagandáéknak nem kellene naponta vergődniük. Nem? De.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.