2016. december 21., szerda

HOGYAN LESZ MEGHITT AZ ÜNNEP A GYEREKEKNEK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Hermán Noémi
2016.12.21.



Mielőtt bárki azt gondolná, megnyugodhatunk: nem, nem az ajándék(ok)tól! Erre a legjobb bizonyíték, ha felidézzük magunkban a gyerekkori karácsonyi emlékeinket. Mik jutnak eszünkbe? Nagy valószínűséggel nem a konkrét ajándékok, hanem a körítés. Az érzések, a gyertyaillat, a szeretet, a melegség, az ünnep fénye. És a készülődés. A titokzatosság, a Jézuska, a közös mézeskalács-sütés, és hogy együtt a család.

Közös készülődés

Az adventi időszak négy hete bőven elég időt és alkalmat teremt arra, hogy ráhangolódjunk az Ünnepekre. Minél inkább bevonjuk a gyerekeket is a készülődésbe, annál nagyon varázslat veszi körül számukra ezt az időszakot. A gyerekek számára egy ünnep kapcsán épp olyan fontos az oda vezető út is. Idén kerüljön az adventi naptárba folytatásos mese, amit minden reggel összebújva együtt olvasunk el gyerekeinkkel.

Ajándék… A kevesebb néha több!

A gyerekek rajonganak az ajándékért. De gondolkodjunk hosszútávra, és ne kényeztessük el Őket minél többféle, minél színesebb, minél látványosabb tárgyakkal! Egyrészt, mert a negyedik ajándék után már annyira telítődnek, hogy végül egyikkel sem kezdenek el játszani. Másrészt pedig a szó szoros értelmében elkényeztetjük a gyerekeket, minden ünnepkor egyre több és több ajándékot várnak el, és nem tudják értékelni, amit kapnak. Legyen inkább kevés ajándék, amiben viszont valóban benne van a szívünk-lelkünk, kezünk munkája is. A közös ajándékkészítésből (nagyszülőknek, barátoknak) ne hagyjuk ki a gyerekeket se! Ültessük el bennük azt az érzést, hogy ajándékot adni, éppolyan jó, mint kapni!

Mikulás, Jézuska…

A szülők általában igyekeznek minél tovább fenntartani a varázslatot. De minél nagyobb a gyerek, annál inkább fejtörést okoz, hogy vajon meddig mehetünk el ezen a téren? A gyerekek az ovodáskor végére (6-7év) a gondolkodásbeli érés és az egyre több ismeret hatására már elég jól megértik a fantáziavilág és a valóság közti határvonalat. Ha szülőként úgy érezzük, hogy az ünnepeket övező varázslat megzavarja gyermekünk világlátását, akkor nem érdemes tovább ragaszkodnunk az ajándékok körüli titokhoz. A túlzott merevség ugyanis a gyermeki szorongásokat is felerősítheti. Ha a Jézuska igen, akkor a szörnyek miért nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.