2016. december 13., kedd

HOSSZÚ MÉG AZ ÚT A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉGHEZ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.13.


A nők és férfiak közötti egyenlőtlenség még mindig jelentős mértékben él a társadalomban. A legújabb felmérések szerint ez különösen kicsúcsosodik a munkaerőpiacon, a karrierépítésben, az anyagi helyzetben és a nőket érintő családon belüli erőszak, a munkahelyi zaklatás gyakoriságában is.

Mindenkiben él az a kép, hogy a férfi a kereső, a családfenntartó, míg a nő anyaszerepben az otthoni munkákban veszi ki a részét. A férfi a domináns, hozzá képest pedig a nő valamelyest alsóbbrendű. Az még a „jobbik eset”, ha ez a különbségtétel a munka világában, a vezetői pozíciókkal kapcsolatos diszkriminációként jelenik meg. Ha azonban ez a dominancia már erőszakkal is párosul, családon belüli erőszak vagy munkahelyi zaklatás formájában, az már nem hagyható szó nélkül.

Nők a munkaerőpiacon

A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a nők többek között a munka világában is alulmaradnak a férfiakhoz képest. Habár az előrelépésnek tekinthető, hogy az elmúlt tíz évben közel negyedmilliárd nő belépett a munkaerőpiacra, azonban ez mégsem hozta meg a kellő egyensúlyt, hiszen a nemek közötti gazdasági egyenlőtlenség tovább nőtt. A jelentés számításai szerint akár 170 évbe is telhet, míg ez kiegyenlítődik. Az egyensúlyprobléma okozójának a fizetség nélküli munkát vélik: a nők ugyanis 34 százalékkal kevesebb fizetett munkát végeznek, mint a férfiak - a házimunkát, a gyermeknevelést vagy az idős családtagok ellátását nem is számolva. Mindent egybevetve azonban napi 50 perc, azaz évi 39 nap a nők előnye – ennyivel dolgoznak többet a férfiakhoz képest, amely jelentős részéért a nők nem kapnak fizetséget.

Az átlagfizetések is alacsonyabbak

A Randstad Workmonitor is a munka világát vizsgálja - a 34 országra kiterjedő felmérésben elsősorban a munkavállalói attitűdöket vették górcső alá. Ez a felmérés azt támasztotta alá, hogy nemcsak a karrierépítés, hanem az átlagfizetés terén is hátrányban vannak a nők a férfiakhoz képest – különösen igaz ez a vezető pozíciók tekintetében. A vizsgált alkalmazottak közül négyből egy munkavállaló – elsősorban a hölgyek – úgy látják, hogy még az azonos pozícióban lévő női és férfi kollégák bére sincs egyensúlyban. Ezt a Világgazdasági fórum jelentése is alátámasztja: kiemelkedően rossz a nemek közti béregyenlőség, ebben 130. helyen vagyunk (144 listázott ország közül), ami azt jelenti, hogy a nők sokkal kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. A bérolló a vezető pozíciókban, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében még jobban kinyílik, ráadásul háromból két válaszadó – még a hölgyek közül is – inkább férfit választana közvetlen főnökének, és mindössze egy dolgozna szívesebben női irányítás mellett...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.