2016. december 6., kedd

ÍGY KEDVESKEDIK A FIDESZ AZ EGYHÁZAKNAK, LEGFONTOSABB POLITIKAI SZÖVETSÉGESÉNEK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.06.


A különböző felekezetek által fenntartott intézmények száma rohamosan növekedett az elmúlt években. Míg például 2010-ben 104 gimnázium volt az egyház kezében, addig ez a szám a 2014/2015-ös tanévre már 153-ra emelkedett. Mindez azonban egyáltalán nem a megnövekedett hitéleti tevékenység és a szülők akaratának az eredménye, hanem sokkal inkább a kormány azon politikájának, hogy kedveskedjen az egyik legfontosabb szövetségesének, az egyháznak. Mindez elég visszás annak fényében, hogyan is gondolkodott Orbán az egyházakról a múltban:

Fidesz és az egyház

A rendszerváltás után, sokkal inkább az első Orbán-kormány hatalomra lépését követően, főleg a magyar katolikus egyház és a Fidesz egymás szövetségesévé váltak. A jobboldali kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a különböző felekezetek kedvében járjon. Mindez elég visszás annak fényében, hogy néhány éve Orbán hogyan is gondolkodott az egyház politikai szerepéről.
Az egyházakban politikai szövetségest kereső pártok olyan elkorhadt, régi világot képviselnek, amely soha többé nem fog visszatérni Magyarországra. (Orbán Viktor a Fidesz 1992-es pécsi kongresszusán)
Ezt azonban még a '92-es liberális Orbán mondta, nem pedig a jelenlegi illiberális mása. Most már más szelek fújnak: az elmúlt években ugyanis nemcsak az állam vette át az önkormányzatoktól az iskolákat, hanem az egyházak is számos intézményhez jutottak. Lázár János nemrégiben elhangzott beszéde (amelyben a miniszterelnökséget vezető miniszter az egyházakat nevezte meg az oktatás legfontosabb szereplőinek) éppen ezért nem jelenthet hatalmas meglepetést, hiszen elég csak megnézni, milyen drámai módon törtek előre az egyházi kezekben lévő intézmények.

Állam vs. Egyház

A különböző felekezetek által fenntartott intézmények száma rohamosan növekedett az elmúlt években. Míg például 2010-ben 104 gimnázium volt az egyház kezében, addig ez a szám a 2014/2015-ös tanévre már 153-ra emelkedett. (Mindezzel párhuzamosan jelentősen csökkent az állami kézben lévő oktatási intézmények száma.)

allamegyhaz1.png

Mindez a trend azonban egyáltalán nem a megnövekedett hitéleti tevékenységnek és nem is a szülők akaratának az eredménye. A kivéreztetett önkormányzatok ugyanis inkább lerázták magukról az oktatási intézmények fenntartásával járó pluszterheket, aminek következtében számos intézmény került egyházi fenntartásba. (Ezáltal sokaknak sérülhetett a tanulók semleges világnézetű oktatáshoz való joga.)

A szakiskoláknál a látható leginkább az egyházi befolyás növekedése: jelenleg már több mint két és félszer annyi ilyen intézmény van valamelyik felekezet kezében, mint amennyi volt a kormányváltás idejében.

„Az önkormányzatokon nagy a nyomás, hogy ''egyházasítsák' az állami iskolákat, hiszen ezáltal kikerülhetnek a Klik fennhatósága alól” – nyilatkozta Scharle Ágota közgazdász a hvg.hu-nak. Ez az „egyházasítás” azonban lehetővé teszi a gyerekek szelektálását, mivel ahol ilyen intézmény jelenik meg, ott elszívja a középosztálybeli gyerekeket, és így megnő a szegényebbek aránya a helyi állami intézményben. Sok helyen alakult emiatt úgy, hogy van egy új, jó felszereltségű iskola a tehetősebbeknek, és van egy leromlott állapotú a hátrányos helyzetben lévőknek...

ITT OLVASHATÓ

11 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.