2016. december 20., kedd

KARÁCSONYI HAZALÁTOGATÁS - MIRE SZÁMÍTS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Nóra
2016.12.20.


Amilyen örömteli külföldről hazalátogatni így, az ünnepek idején, olyannyira stresszes és fárasztó is lehet, ráadásul rengeteg kérdés, kétely is felmerülhet ilyenkor bennünk. Ezt megélni lehet, tanácsot adni már nehezebb, de Nóra most megpróbálta, már csak személyes tapasztalatból is.

Tapasztalataim szerint a legnagyobb problémát az okozza, amikor visszalátogatunk külföldről, hogy váratlanul ér minket a szembesülés, nem olyan a látogatás, mint amit vártunk, mint amilyennek elképzeltük.
„Egy nagy rohanás és stressz az egész, pedig én pihenni szerettem volna!”
„Idegenül érzem magam a saját családom körében, a saját országomban, pedig azt hittem, itt végre az ismerősség, a melegség, a megértés és a szeretet vesz majd körül!”
„Újra ki szerettem volna élvezni a Magyarország nyújtotta minden lehetőséget, színházba, kedvenc zenekarom koncertjére és moziba menni, magyar nyelvű könyveket olvasni, egy jó túrós csuszát enni, ehelyett találkozóról találkozóra rohangálok, vagy ha épp nem találkozókra sietek, akkor azokat szervezem és telefonálgatok!” – mondjuk ilyenkor.
Nézzük hát meg, hogyan lehet felkészülni a külföldről hazalátogatás természetes reakcióira.
Tudd, hogy mit akarsz
Tudom, kárpótolni szeretnéd magad mindazért, ami külföldről hiányzott, de minden egyszerre, három, hét vagy tíz nap alatt, nem fog menni. Ilyenkor jól jön egy kis priorizálás, fontossági sorrend felállítása és következetes betartása.
Döntsd el, hogy mit akarsz! Ha most henyélni szeretnél és ébresztőóra nélkül felkelni, tedd azt, de akkor ne érezd magad frusztráltnak, ha nem tudsz minden rég nem látott rokonnal és baráttal találkozni.
Ha viszont inkább a magyar kapcsolataidat ápolnád, akkor beszélj meg minél több találkozót (akár már az utazás előtt elkezdheted a szervezésüket), viszont ne várd, hogy kipihenten térsz majd vissza külföldre, úgyhogy – szerintem – jobb, ha már előre betervezel egy pihenési időszakot karácsony utánra.
Mert, persze, feltöltenek ezek a beszélgetések, jó érzés újra találkozni és együtt nevetni a régi barátokkal, de fizikailag nagyon fárasztók is tudnak lenni, nem beszélve arról a mentális energiáról, amit a más emberek és más emberek történetei, lelkiállapotai közötti óránkénti váltogatás igényel.
Gondolj csak bele, hogy a legtöbb Magyarországon élő már december 26-án kipurcanva hever a kanapén a televíziót bámulva, hogy kipihenje a karácsonyi találkozók stresszét, te viszont, lévén, hogy most vagy Magyarországon, megtoldod ezt a menetet még egy pár nappal, és hasonló találkozó- és programdömpinget folytatsz le a következő időszakban is. Ez nagyon sok!
Amennyire a lehetőségek engedik, legyél következetes a tervedben, tudj nemet mondani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.