2016. december 23., péntek

KARÁCSONYI MENÜK HATÁRÁTKELŐ MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Hobbiszakács
2016.12.23.


Svédország: trakta helyett izgalmas finomságok
Kezdjük Európával, Hobbiszakács Svédországból küldte el az idei menüt, ami igazán ínycsiklandó lesz szerintem (bár a hagyományos karácsonyi ízek kedvelői lehet, hogy mást várnak). Lássuk!
„Nem vagyunk nagyevők, ezért sem a magyaros trakta, sem pedig a svédasztalos fárasztás nincs ínyünkre. A ponty szálkás, a pácolt hering unalmas, töltött káposztából nem érdemes kis adagot főzni, a tönkre füstölt törpemarénát pedig nem mindenki szereti.
Helyette korábban kipróbált fogásokkal készülünk a Karácsonyra: a sült velő korábban a szebbik nemnél vált be, a rántott békacomb a trónörökös, a lazackompót pedig mindhármunk kedvence. Ez utóbbi a hagyományos karácsonyi svédasztal egyik legkedveltebb fogása. 
A bor fehér lesz, a sör pedig kétszínű – egy IPA és Guinness. Bevezetőnek jó lett volna forró és illatos krampampulit kortyolni, de cukorsüveg híján megteszi majd a svéd Glühwein, a glögg is.
A lazacbefőtt
A „julbord”, azaz a karácsonyi svédasztal halrészlegének egyik főszereplője a lazacbefőtt. Elkészítése egyszerű, lazackockákra forró, fűszeres levet kell tölteni, melyben a lazackockák kihűlés közben „megfőnek”.
Egy kiló lazacra számolt fűszeres léhez 2,5 liter vizet teszek fel főni, hozzáadok egy deci borecetet, 2 evőkanál sót, 3 szem szegfűborsot, 2 szem fehérborsot, egy babérlevelet, egy hagymát és egy sárgarépát. Negyedórát hagyom főni, addig előkészítem a lazacot.
A kb. 5x5 cm nagyságú lazackockákat - a fényképezés kedvéért - tűzálló üvegedénybe teszem, és annyi forró levet öntök bele, hogy egy-két ujjnyira belepje a lacackockákat.
Befedem az edényt, félreteszem, és hagyom kihűlni. Két óra múlva leöntöm a kihűlt levet, és... Done! (Gordon Ramsay után szabadon.)
A lazackockákat kaporral, hideg mártással – majonéz és creme fraiche, vagy ikraszósz - citrommal és főtt krumplival tálalom. (További fotók és részletek itt.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.