2016. december 5., hétfő

KARÁCSONYI TÁRGYURALOM - HOGYAN ADOMÁNYOZZUNK ÉS HOGYAN NE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kovács Vera
2016.12.05.


...Segíteni szuper dolog, és a használt holmikat újrahasznosítani is szuper, a kettőt összekapcsolni végképp. Senkit ne ingassanak meg a szempontjaim adakozókedvében, sőt, inkább megerősítésként írok, hiszen ahogy fent is mondtam, sajnos nagyon nagyon sok ember életének elengedhetetlenül fontos része, hogy adományokat kap. Épp ezért legyen itt végül pár támpont, ami segíthet abban, hogy még jobban segítsen az, aki eladományozná holmijait.
  • Olyan dolgokat vásárolj, amire valóban szükséged van!
  • A hideg idő nem egy földrengés, ami váratlanul sújt le, és Karácsony is minden évben van. Ha Karácsonyra adakoznál, akkor időben készülj rá, és a téli holmikat lehetőleg ősszel add le segítőknél, csak a karácsonyi ajándékokkal várj a télre.
  • Ha viszont nem kimondottan téli holmit, vagy karácsonyi ajándékot adnál, gondold meg, nem jobb-emáskor megtenni, például januárban, amikor még az ételből is hiány van, nemhogy más felajánlásokból. A rászoruló embereknek a legtöbb holmi az év bármely szakában jól jön, élelemre vagy a számukra, és az időjárásnak megfelelő, hordható ruhára pedig nekik is mindig szükségük van... bár a ruhaadományozás egy komoly, külön történet lehetne, szóval most maradjunk a többi holminál.
  • Ha valamit továbbadsz, lecserélsz vagy olyasmit örököltél, amire nincsen szükséged, jó, ha nem túl sokáig rakosgatod, hanem időben továbbadod, mert akkor még sokkal sokkal több eséllyel fogja valakinek az életét megkönnyíteni ahelyett, hogy - a leggyakrabban - tönkremenne, vagy végül költözködéskor a szemétben kötne ki.
  • A segítő szervezetek többsége a legkönnyebben és leghatékonyabban a pénzadományokat tudja felhasználni, de a tárgyadományok is fontos szerepet játszanak a legtöbb segítő szervezet életében. Ha nem pénzt adsz, akkor tiszteld meg a használati tárgyaiddal megkeresett szervezetet azzal, hogy nem kötöd ki, hogy a használt gáztűzhely mellé egy doboz könyvet is el kell vinni, hiszen nem biztos, hogy ezek a kérések teljesíthetőek.
  • A használt holmik továbbadása sokszor kölcsönös segítséget jelent a felajánlónak, és a megajándékozottnak. Ezzel semmi baj nincs, sőt! Ezzel szemben, ha valamit kidobsz, az általában pénzt, vagy munkát jelent neked, vagy valakinek, ráadásul feleslegesen terheled a környezetet, és magadat is vele. De gondold meg, hogy vajon annyi munkával, vagy pénzzel, amennyit a kidobásra rá kéne szánnod, meg tudod-e oldani, hogy a nem használt holmid új életet kezdjen másoknál.
  • A segítő szervezeteknek nagyon sok munka az adományok begyűjtése. Ha teheted, vidd el valakinek te magad, amit odaadnál.
  • +1: Ne hagyd, hogy a felesleges tárgyak beszűkítsék a gondolkodásod. Ha segíteni szeretnél, akkor gondold meg, hogyan tudod ezt megtenni. A fenti átgondolni valók mellett nagyon jó, sőt csodás dolog, ha odaadod valakinek a már nem kellő tárgyaidat, de képzeld el, milyen lenne, ha esetleg eljönnél önkénteskedni? Akár csak egy napra is, és akár abban is lehet segíteni, hogy a télen befolyó adományokat egy-egy szervezetnél szortírozd, vagy éppen eljuttasd azokhoz, akiknek azok kellenek. Egész biztos, hogy, ha korábban nem csináltál még ilyet, más szemmel néznél a világra utána, és ha esetleg mérges lettél a cikk elolvasása után, akkor az is elmúlna.
ITT OLVASHATÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.