2016. december 2., péntek

LÁNYOK, ÍRJATOK! BAJBAN A GÉPIPAR BARANYÁBAN...

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.12.02.


Sziasztok, lányok! Biztos ti is hallottatok már róla, hogyan kampányol időről időre Orbán Viktortól Kósa Lajosig a teljes magyar kormány a teljes foglalkoztatottságról mint hamarosan elérhető célról. De valójában mind tudjuk, hogy óriási hiányokkal küzd a magyar munkaerő-piac. Természetesen vannak területi különbségek, és ágazatonként is nagy a szórás. De a lényeg azért jól látható: egyes szakmákba lasszóval is nehéz embert fogni. Most rajtatok a sor!


„Ha nem tudod, mit akar az élet tőled, gyere el te is...”

... gépgyártástechnológiai technikusnak. Mechatronikai technikusnak. Épület- és szerkezetlakatosnak. Villanyszerelőnek… És még sorolhatnánk, főleg mivel a 2015/2016-os év 12 Baranya megyei hiányszakmájához képest idén már 20 hiányszakmát sorol a lista.

Hogy miért pont Baranya megye lehet nektek érdekes?

Mert ott elindult valami… Ha a Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság honlapját böngésszük, akkor szembetűnő lehet, hogy a (nem kifejezetten szakszerűnek ható) „fiús szakmák” megnevezés alatt futó képzések irányába immár kampányszerűen terelik a lányokat. Egész pontosan a klasszikus fém- és gépipari szakmákban nagy rátok a kereslet, a fiúk mellett, természetesen. És hogy az egész még vonzóbb legyen: aki hiányszakmát tanul (megyénként valamelyest változó ez a lista), az havi 10-50 ezer forint közti ösztöndíjban is részesül, tanulmányi eredményeitől függően, ami erős motivációs tényező. Cserébe módszertani kézikönyv is készült, ami segít eligazodni a lányoknak is ajánlható fiús szakmák közt - igaz, ezek közül a hiányszakmák listáján viszonylag kevés szerepel. Szóval nehéz helyzet ez, de ne adjátok fel!

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.